Nya Mercedes GLS officiell – tar upp kampen med BMW X7 och Range Rover

Nya Mercedes GLS officiell – tar upp kampen med BMW X7 och Range Rover

Den tredje generationen Mercedes GLS har äntligen fått skynket borttaget och är nu visad publikt. Och det är en stor skapelse som visas upp. Nya GLS är längre och bredare än tidigare – över 5,2 meter på längden och nästan två meter i bredd. Även axelavståndet har förlängts med 60 millimeter till 3.135 millimeter vilket, enligt Mercedes, ska ge märkbart mer utrymme för passagerarna.

Mercedes GLS är sjusitsig som standard, men en nyhet hos nya GLS är att den för första gången går att få som sexsitsig, med två individuella säten i mittenraden. Alla sätesrader, oavsett om bilen specas som sju- eller sexsitsig får kontroller för sin egen klimatanläggning och USB-portar.

Framme hos föraren känns interiören igen från lillebror GLE. Mercedes MBUX-infotainmentsystem stjäl mest uppmärksamhet med sina två integrerade 12,3 tumsskärmar som sitter på instrumentbrädan. MBUX-systemet har också en AI-funktion som lär sig förarens och passagerarnas beteenden och ger sedan inställningsförlag baserat på denna kunskap.

Mercedes menar att stora framsteg har gjorts på fronten för fjädringskomfort. Till stor del beror detta på en ny chassisättning kallad E-Active Body Control som via luftfjädringen individuellt kan kontrollera varje hjuls fjädring för att göra färden så silkeslen som möjligt.

Motormässigt väntas vi i Europa få nöja oss med, i alla fall till en början, två sexcylindriga dieselalternativ. GLS 350d 4Matic med en treliters dieselsexa som levererar 289 hästar och 600 Nm. Enligt Mercedes har den en bränsleförbrukning på 7,63 liter/100 km och ett CO2-utsläpp på mellan 200 och 208 gram per kilometer beroende på utrustning (NEDC Corr). 

Vill man ha mer pulver får man välja GLS 400d 4Matic som ger 330 hästar och 700Nm. Den ökade effekten ska inte ge utslag på bränsleförbrukningen och blir densamma som för GLS 350d, säger Mercedes.

Några priser är inte officiella, inte heller någon försäljningsstart. Men det ligger nog inte alltför långt fram i tiden.

Men alla sätesrader nedfällda är bagageutrymmet hela 2.400 liter.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Mercedes bygger riktigt snygga bilar just nu!
73
12