Hypnotisk sajt förklarar: Så uppstår en bilkö

Testa själv – behövs inte mycket för att trafiken ska bli stillastående.

Hypnotisk sajt förklarar: Så uppstår en bilkö

Så här i påsktider är det säkert många som kommer fastna i bilköer på väg till eller från firandet. Påsken är en stor trafikhelg med högt tryck på vägarna.

Då kan det vara intressant att ta reda på hur en bilkö egentligen uppstår. Det behövs nämligen inte mycket för att trafiken ska korka igen totalt, och sedan dröjer det ett bra tag innan den "hämtar sig".

Vi har tidigare skrivit om hur bilköer uppstår, men nu finns en sajt där du själv kan simulera hur det faktiskt fungerar.

Det är Martin Treiber på tekniska universitetet i Dresden som tagit fram en modell för hur trafiken påverkas av olika faktorer och satt ihop en grafisk simulering på nätet som du kan prova här.

Martin Treiber jobbar på institutet för trafikekonometri, modellering och statistik, och har utgått från flera vetenskapliga studier om hur trafik och bilköer fungerar när simuleringen sattes ihop.

Sajten består av sju olika trafiksituationer som du själv kan prova på, bland annat en rondell och flera typer av motorvägar. Du kan lägga till eller ta bort filer, lägga in hinder som vägarbeten och klicka på vägbanan för att "ställa till det" – då märker du direkt att köerna tilltar. Och sedan tar det ett bra tag innan trafiken hämtar sig.

Det är nästan hypnotiskt att se hur trafiken flödar, och det är också tankeväckande: att byta fil eller tända bromsljusen i onödan kan få större konsekvenser för betydligt fler bilförare än du tror.

Klicka för att komma till simuleringen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag sitter ofta i bilkö.
63
123