Fällan med privatleasing – som många inte vet om

Så många klagomål har Allmänna reklamationsnämnden fått in.

Fällan med privatleasing – som många inte vet om

De senaste åren har privatleasing blivit enormt populärt bland svenska bilköpare. Det lockar in nya köpare i bilhallen, som verkar uppskatta att nästan allt med bilägandet är inbakat på samma faktura en gång i månaden.

I vissa fall kan privatleasingen också vara smart rent ekonomiskt jämfört med att ta ett billån.

Men det finns flera fällor med privatleasingen som många inte har koll på. Vi har tidigare skrivit om bilägare som vill säga upp sin privatleasing i förtid – något som ibland inte går alls, och som i andra fall kan vara extremt dyrt.

Det finns också en annan fälla, nämligen att konsumentköplagen inte gäller vid privatleasing. Konsumentköplagen ger bättre stöd vid en eventuell tvist och gäller bara när bilen köps kontant eller med lån.

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, får in fler och fler fall från missnöjda bilägare som privatleasar sin bil, skriver Sveriges Radio. Sedan januari 2017 har ARN fått in 55 anmälningar om privatleasing.

"I förhållande till hur många privatleasade bilar som rullar på vägarna, är det ju inte jättemånga, men då ska man komma ihåg att många av dom frågor som dyker upp kommer ju i slutet av leasingperioden, kanske just om vad som är normalt slitage. Så det är möjligt att mängden ärenden kan öka framöver", säger Carl-Erik Stjernvall på Motormännen till SR.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag privatleasar min bil.
134
595