Nya förslaget: Färgade regskyltar för att skilja på drivmedel

Vid bilbränder är det väldigt viktigt att räddningspersonalen vet vilket bränsle den bil de ska släcka drivs av, för att kunna göra det på ett säkert sätt. Men att avgöra vilket bränsle en bil drivs av bara baserat på utseende kan vara vanskligt.

Med anledning av detta föreslår Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) nya regskyltar som med olika färger indikerar vilket bränsle som driver bilen, det skriver SVT Nyheter.

 "Vi har pratat med Transportstyrelsen om den här frågan. Vi tittar nu på om det finns möjlighet att byta färg på registreringsskyltarna för att snabbt kunna fastställa vad det finns för risker med en räddningsinsats", säger Erik Egardt, metod- och teknikutvecklare på MSB till SVT Nyheter.

Det är ett förslag som välkomnas av Tommy Carnebo, samordnare för kommunikationsolyckor vid Södertörns brandförsvar.

"Fördelen då är att vi kan få en tidig indikation på det och då kan jobba med det här fordonet på ett annat sätt. Inte bara springer fram, utan istället jobbar med längre säkerhetsavstånd", säger Tommy Carnebo. 

Tommy Carnebo säger att explosionsrisken hos gasbilar är ett problem, men att brinnande elbilar också utgör en stor fara eftersom batterierna släpper ut giftiga gaser när de brinner.

"Den gasen är extremt giftig och kan ta sig igenom kläderna och sedan tas upp av huden. Då hjälper inte det andningsskydd som vi vanligtvis har på oss. Det kan ge förödande konsekvenser med dödlig utgång", säger Tommy Carnebo till SVT Nyheter.    

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Låter som ett bra förslag, tycker jag.
156
116