Bensinpriset når nya rekordnivåer – höjs inför högsäsongen

16,54 kronor. Det är från och med igår priset man får betala för en liter 95-oktanig bensin på en bemannad station, det skriver Svenska Dagbladet.

"Vi har varit över 16 kronor tidigare, men inte såhär högt", säger Johan G Andersson, vd för bensinkedjornas branschorganisation SPBI till Svenska Dagbladet.

Noterbart är att listpriset på 95-oktanig bensin har ökat med över 2 kronor per liter sedan årsskiftet – från 14,44 till 16,54. Orsakerna till det höga priset är flera, men politiska oroligheter i stora oljeländer som Venezuela, Libyen och Iran är en stor faktor. Den svenska kronans relativa svaghet spelar också in, enligt Johan G Andersson.

"Sedan har du den relativt svaga kronan, mot dollarn, som lägger grunden till att vi har ett relativt högt bensinpris." 

Att USA har beslutat att inte göra undantag i sanktionerna mot den stora oljenationen Iran gör också sitt till, eftersom det ger en högre efterfrågan på den tillgängliga oljan.

Priset på diesel har också ökat. Den 15 april kostade den 16,19 kronor per liter.

Att det inom kort skulle ske någon prissänkning är inte troligt eftersom den ökade efterfrågan under semestermånaderna historiskt sett snarare brukar driva upp priset ännu lite mer. Troligtvis ser vi en sådan utveckling också i år.    

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Bensinpriset styr hur mycket jag kör.
53
164