Experten guidar: Undvik bluffarna – så hittar du rätt bilverkstad

Premium Betyg och rankning kan säga minst lika mycket om kvaliteten hos en verkstad som kvalitetsmärkningen. Här är en guide till hur du hittar rätt bilverkstad efter dina behov.

Experten guidar: Undvik bluffarna – så hittar du rätt bilverkstad

Du har flyttat till en ny stad, serviceindikatorlampan har tänts på instrumentbrädan och det är dags att försöka hitta en bra bilverkstad. Men vilka är tecknen som skvallrar om att en bilverkstad är bra, eller dålig?

Det tråkiga svaret är att det krävs ett visst mått av detektivarbete för att sålla agnarna från vetet.

Det första du ska tänka på är att lämna bilen till en verkstad som är expert på just ditt bilmärke eller din typ av bil. De flesta verkstäder tar emot bilar oavsett bilmärke, men allt fler är auktoriserade att jobba med vissa bilmärken.

• Dels är det de stora bilåterförsäljarna (som Bilia och Hedin Bil) som har egna verkstäder som i regel är auktoriserade för de bilmärken de är återförsäljare av.

• Dels finns oberoende verkstäder som är auktoriserade för att jobba med ett eller flera bilmärken. Den största kategorin bilverkstäder är de som är anslutna till någon verkstadskedja (till exempel Mekonomen, Autoexperten eller BDS). En del av dessa verkstäder är auktoriserade för ett eller flera bilmärken men många har ingen auktorisation utan jobbar med alla bilmärken.

Tryggheten med en stor märkesverkstad hos en stor bilåterförsäljare är att de har stora resurser, stor vana vid att meka med nyare bilar och att de i regel följer Allmänna Reklamationsnämndens rekommendationer om du hamnar i tvist med verkstaden och anmäler den till ARN.

Faran med de stora verkstäderna

Nackdelen med en stor verkstad hos en återförsäljare är att merparten av dess kunder i regel är tjänstebilsförare som ofta är okänsliga för vad servicen kostar och ganska ointresserad av både bilen, hur servicen utförs och notan – av den enkla orsaken att det inte är de som har det yttersta ansvaret för bilen och inte betalar separat för verkstadsbesöket.

Därför tenderar de stora verkstäderna att vara mindre lyhörda gentemot kunden, mindre flexibla och mindre benägna att hitta alternativa och billiga lösningar. De jobbar i regel uteslutande efter biltillverkarens checklistor och handböcker.

Fördelen med en mindre allbilverkstad kan vara kortare väntetider på att få en verkstadstid, att du betydligt lättare får en personlig kontakt och inte minst i många fall en lägre prisnivå samt en större lyhördhet gentemot dina önskemål och din betalningsförmåga.

Kvalitetsmärkning ingen garanti

Medlemskap i en branschorganisation eller en certifiering är en garanti för att verkstaden regelbundet utsätts för kvalitetskontroller och att den kan bli av med sin auktorisation eller kvalitetsmärkning om den missköter sig.

En kvalitetsmärkning eller auktorisation är dock ingen garanti för att verkstaden gör ett bra jobb. 

"Oavsett hur ofta en verkstad kontrolleras och oavsett hur många stickprovskontroller som görs på verkstaden, finns det exempel på kontrollerade verkstäder där det ändå fuskas eller att personalen glömmer bort att göra något moment", säger Carl-Erik Stjernvall som är teknisk expert på Motormännens Riksförbund.

Minst lika vägledande kan det vara att titta på hur verkstaden betygsätts eller rankas på Google eller jämförelsesajter som exempelvis Autobutler, Lasingoo eller Carly. Ett lågt betyg kan vara ett varningstecken – under förutsättning att det bygger på fler än bara en handfull recensioner.


Här är kvalitetsmärkningarna

Motorbranschens Riksförbund (MRF). Medlemsorganisation för företag som bedriver bilhandel, bilservice eller andra verkstäder i bilbranschen. Har omkring 1.500 medlemsföretag med tyngdpunkten på bilhandlare. Är delägare i bilhandelssajten Wayke. Företag som är medlem i MRF brukar följa Allmänna Reklamationsnämndens utslag i en tvist.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Snabbt växande medlemsorganisation med strax över 2.000 medlemmar, där de flesta är medlemsföretag är bilverkstäder. Men man får allt fler bilhandlare som medlemmar. SFVF grundades för snart 7 år sedan.

 

Godkänd Bilverkstad (GBV). Kvalitetsstandard för verkstäder i bilbranschen som nyligen sjösatts i Sverige. GBV har tagits fram gemensamt av MRF och SFVF och är en frivillig kvalitetsstandard. Den innebär bland annat att den GBV-certifierade verkstaden utsätts för regelbundna kvalitetskontroller som utförs av välkända tredjepartskontrollanter (till exempel Dekra och KBV).

Alla bilverkstäder som är medlemmar i MRF eller SFVF måste enligt organisationernas stadgar även certifiera sig för Godkänd Bilverkstad (GBV).

Kontrollerad Bilverkstad (KBV). Startades 1995. Det första svenska företaget som började jobba med  kvalitetskontroller av bilverkstäder. Godkänt kontrollföretag för GBV. Jobbar även med metoden mystery shopping.


Sveriges största verkstadskedjor

Mekonomen: Franschisekedja med cirka 1.100 verkstäder runt om i Sverige där verkstaden både kan ägas av Mekonomen och den som driver den.

Meca: Franschisekedja med cirka 400 verkstäder. Har samma ägare som Mekonomen (Mekonomen Group). Meca försöker skilja ut sig som lite mera proffsiga och specialiserade verkstäder.

Speedy: Ägs av Mekonomen Group, cirka 50 verkstäder i syd- och Mellansverige. Nischade på snabb service men också hög specialisering.

Autoexperten: Franschisekedja med cirka 430 verkstäder i Sverige, där franchisetagaren är lite mindre styrd jämfört med den som driver en Mekonomen-verkstad.

BDS: Verkstadskedja med omkring 200 verkstäder runt om i Sverige, där den som driver verkstaden i regel också äger den.

AD: Verkstadskedja med omkring 300 verkstäder runt om i Sverige.

Bosch Car Service: Världsomspännande verkstadskedja där den som driver verkstaden i regel också äger den. Ganska hög specialiseringsgrad, verkstaden jobbar förstås i stor utsträckning med Boschs utrustning. Vissa verkstäder är specialiserade på service av dieselmotorer.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.