Nya miljözonen allt närmare – här kan äldre bilar förbjudas

Klart under torsdagkvällen: Miljözonen klubbad av Trafiknämnden.

Nya miljözonen allt närmare – här kan äldre bilar förbjudas

Under torsdagkvällen kom beskedet: Trafiknämnden har klubbat igenom beslutet att införa en miljözon på Hornsgatan i Stockholm, och förbjuda äldre bilar.

"Det här är både ett viktigt och angeläget beslut. Hornsgatan är den gata i Stockholm som har sämst luft. Dålig luft med höga halter av kvävedioxid drabbar särskilt barn och äldre", har trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) tidigare sagt, enligt lokaltidningen Mitt i.

Förslaget innebär att bilar som inte klarar utsläppskraven Euro 5 eller Euro 6 förbjuds från att köra på Hornsgatan, som är en av gatorna med sämst luftkvalitet i Stockholm, från och med den 1 februari 2020. Förbudet gäller alltså bensin- och dieselbilar som klarar Euro 4 eller äldre utsläppskrav.

Den 1 juli 2022 skärps reglerna, och dieselbilar måste då klara Euro 6-utsläppskraven för att få köra i miljözonen.

"Högt pris för symbolpolitik"

Miljözonen stöter på hård kritik, bland annat från socialdemokraten Jan Valeskog.

"Detta beslut skadar Stockholms rykte och riskerar att legitimiteten i stadens övriga miljöarbete undergrävs. Ett högt pris för denna symbolpolitik", skriver han på Facebook.

Det kommer också intern kritik:

"Man borde ge sig på lastbilarna istället. De släpper ut tio gånger mer än personbilar", säger Jonas Ericson, sakkunnig på miljöförvaltningen, till SvD.

Det som återstår nu är att kommunfullmäktige ska besluta om miljözonen. Det görs i juni.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker miljözoner är en bra idé.
114
246