Volkswagen Golf 8 försenas till februari 2020 – trådlös uppkoppling är potentiell säkerhetsrisk

Den trådlösa uppkopplingen på nya generationen Golf utgör en säkerhetsrisk. Den måste åtgärdas innan säljstart, vilket försenar lanseringen.

Volkswagen Golf 8 försenas till februari 2020 – trådlös uppkoppling är potentiell säkerhetsrisk
Lite skarpare drag, men nästa VW Golf är en försiktig evolution av nuvarande generation. Illustration: Schulte Design.

Volkswagen Golf – den åttonde generationen – skulle få världspremiär på Frankfurtsalongen i höst. Lanseringen är dock uppskjuten och de första Golf 8 kommer sannolikt inte att levereras till kund förrän i februari–mars 2020.

Orsaken till förseningen är att Volkswagen utvecklat ett nytt system för trådlös, automatisk uppdatering av mjukvaran i bilen. Det är en liknande funktion som Tesla använt sig av i flera år och nu börjar komma hos allt fler biltillverkare.

Trådlös uppdatering måste dock utformas på ett säkert sätt så att bilen inte kan "hackas" utifrån, berättade Volkswagens produktchef Jürgen Stackmann för branschtidningen Automotive News Europe:

"Vi har aldrig dolt det faktum att programvara, som blir extremt viktigt i framtida produkter, är en utomordentlig utmaning för oss," sa Jürgen Stackmann. "Vi har mycket arbete att göra och våra team jobbar under hård press."

"På grund av den trådlösa uppkopplingen behövs det mycket mer programkod som säkrar systemen," sa Jürgen Stackmann, "vilket verkligen är svårt då bilen inte längre är ett stängt ekosystem."

En dator eller mobiltelefon som krånglar kan man starta om, vilket på sin höjd är irriterande, men riktigt lika enkelt är det inte med fordon.

"En bil är något helt annorlunda – om något går fel kan det bli kritiskt och därför är säkerhetskraven mycket högre."

En annan aspekt med trådlös, automatisk uppdatering av programvaran är att den ändrar bilens egenskaper. Det kan innebära att till exempel avgasreningen ändras och då frångår bilen sin ursprungliga certifiering – vilket egentligen inte är tillåtet.

"Det här är ett område där vi samarbetar men de aktuella myndigheterna," säger Jürgen Stackmann. "Det är helt nya frågeställningar, för både oss och myndigheterna."

Volkswagens plan var att starta försäljningen direkt efter världspremiären på Frankfurtsalongen och hinna bygga cirka 80.000 Golf innan årsskiftet. Nu blir det betydligt färre, kanske 10.000 bilar.

Illustrationerna nedan är gjorda av Schulte Design och ger en ganska god bild av hur den åttonde generationen Volkswagen Golf ser ut. Ingen revolution, vilket heller inte var att vänta, utan en försiktig utveckling av en viktig storsäljare för Volkswagen.

 

Automotive News:

"VW Golf on track for Feb. launch despite software glitches"

 

 

Laddhybriden VW Golf GTE lär inte dröja så länge, då drivlinan redan är utvecklad och lanseras i sommar, hos Passat GTE. Illustration av Schulte Design.

Illustration av Schulte Design.

Illustration av Schulte Design.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag litar på att VW gör jobbet grundligt!
133
40