Volkswagen ID R jagar varvrekord på Nürburgring – lyssna på de ylande elmotorerna

Jodå, elbilar har motorljud. Skruva upp volymen och lyssna på 680 hk från Volkswagens elektriska racebil.

Volkswagen ID R jagar varvrekord på Nürburgring – lyssna på de ylande elmotorerna
VW har testat klart med ID R för den här gången. Längre fram i maj blir det ett rekordförsök på Nürburgring.

Man brukar säga att en av de stora fördelarna med elbilar är att de går så tyst. Men Volkswagen ID R har faktiskt ett påtagligt motorljud, som vi hör i filmen nedan.

Inte låter det som en mullrande V8, direkt, men en viss eggande känsla blir det ändå när man hör de "ylande" elmotorerna. Som vi kan se har Volkswagen arbetat om aerodynamiken helt för att passa Nürburgring, jämfört med den version av Volkswagen ID R som satte nytt rekord uppför Pikes Peak.

Dubbla elmotorer på 915 volt, fyrhjulsdrift och sammanlagt 500 kW (680 hk) är Volkswagens recept för att sätta nytt elbilsrekord på Nürburgring. Något varvrekordsförsök verkar det inte bli den här gången, men Volkswagen har bokat banan i maj och då lär det bli full attack mot nuvarande rekordet för elbilar på 6:45,90 som Nio EP9 satte 2017.

En speciell utmaning för VW:s ingenjörer är att hitta den rätta mixen av inbromsning, som kan ske både via de keramiska skivbromsarna liksom via elmotorerna. Det går att använda elmotorerna fullt ut, med 500 kW, för att regenerera bromskraften men då blir retardationen så kraftig att den får avvägas mot vad föraren – Romain Dumas – klarar av.

En inte allt för vild gissning är att Volkswagen sätter nytt elbilsrekord med sin ID R. Men riktigt lika fort som koncernkollegan Porsche 919 Hybrid Evo kördes – 5:19,546 – ska vi nog inte vänta oss.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Fransmannen Romain Dumas är en av de mest erfarna förarna uppför Pikes Peak, men han har lagt ett och annat varv på Nürburgring också. Någon gång i maj blir det rekordförsök för Dumas och Volkswagen.

Jag gillar ljudet VW:s elbil!
95
63