Svensk Fordonsgaranti fälls – tvingas betala miljonbelopp

"Över en miljon konsumenter har drabbats", enligt Konsumentombudsmannen.

Ett företag som sålt garantier för begagnade bilar döms nu att betala 1,5 miljoner kronor, enligt Konsumentverket. Det handlar om företaget Svensk Fordonsgaranti, som vi skrivit om flera gånger tidigare och som nu bytt namn till Garanti för bilar i Skandinavien.

Svensk Fordonsgaranti har skickat ut 1,3 miljoner brev till svenska bilägare. Många tolkade brevet som att bilens fabriksgaranti, som utfärdas av biltillverkaren eller generalagenten, måste förlängas – men så är det inte.

Konsumentverket fick uppemot 900 anmälningar mot Svensk Fordonsgaranti och får fortfarande in frågor från bilägare som tror att de snart står utan skydd.

"Vi tycker det är bra att domstolen delar vår syn på företagets metoder och utdömer ett så pass kännbart belopp i marknadsstörningsavgift. Över en miljon konsumenter har drabbats", säger Carolina Andersson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Reklamen har klassats som vilseledande och otillbörlig av Patent- och marknadsdomstolen. Företaget får inte längre skriva att bilägaren snart står utan skydd.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har tecknat en extra garanti för min bil, förutom bilförsäkringen.
19
160