Volvoanställdas bonus hotad igen – vinsten är för låg

Volvoanställdas bonus hotad igen – vinsten är för låg

Volvo Cars går som tåget och redovisade under det första kvartalet i år en vinst på två miljarder kronor. 161.320 bilar såldes vilket var 9,4 procent fler än samma period förra året. Vi kan alltså konstatera att det går bra för Volvo – men någon bonus ska de anställda inte räkna med.

Enligt uppgifter till oss på auto motor & sport är vinsten hittills "för låg" för att några bonusar ska vara aktuella. Detta sedan Volvo ändrat systemet för hur bonusen ska beräknas, och nu endast kommer betala ut en bonus om man når ett av styrelsen satt mål – ett mål som är hemligt.

Det framgår i ett internt mail som har skickats till de anställda som auto motor & sport har tagit del av.

För att de anställda ska kunna se vartåt det barkar har Volvo satt upp en "bonusindikator" som uppdateras varje kvartal. Enligt den ser det i dagsläget mörkt ut för en bonusutbetalning i år.

Lägsta tröskel för bonus 

Styrelsen för Volvo Cars har satt en lägsta tröskel för bonusutbetalning som i praktiken kan innebära att en reducerad bonus kan betalas ut även om målet för att en "full bonus" ska betalas ut inte har nåtts. Vad den lägsta tröskeln ligger på vill inte styrelsen berätta av sekretess-skäl.

Ingen bonus för 2018

Förra året blev det ingen bonus för de anställda trots en stor vinst för Volvo Cars och nära 150 övertidstimmar för många anställda på bandet. Samtidigt tog ägarna ut 2,3 miljarder kronor ur bolaget. 

Efter det fina året 2017 fick varje Volvoanställd 17.500 kronor i bonus och ägarna plockade ut två miljarder kronor.

Såhär skriver Volvo i en kommentar till oss via mail:

"Volvo Cars har till alla anställda gått ut med en bakgrund till företagets bonussystem, vilka faktorer det bygger på och hur man under året kan följa hur företagets prestation är kopplat till bonusutfall. Dock finns det restriktioner kring vad som kan kommuniceras när det gäller företagets finansiella mål."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag arbetar på Volvo.
64
82