Mercedes har ingen aning om hur Nordkorealedaren kan åka lyxlimousin

Det är 45 år sedan Nordkorea köpte 600 bilar av Volvo. Några pengar syntes dock aldrig till – Nordkorea har fortfarande inte betalat och för några...
Annons

Det är 45 år sedan Nordkorea köpte 600 bilar av Volvo. Några pengar syntes dock aldrig till – Nordkorea har fortfarande inte betalat och för några år sedan var skulden uppe i 2,6 miljarder kronor.

Men det är inte i någon gammal Volvo 144 som ledaren Kim Jong Un åker omkring. Det har visat sig att han åker Mercedeslimousin, men Mercedes själva har ingen aning om hur bilarna hamnat i landet.

Mercedes har ingen försäljning i Nordkorea, men när Kim Jong Un träffade ryska presidenten Vladimir Putin i förra veckan syntes ledaren med en bepansrad Mercedes-Maybach S 600 Pullman Guard och en äldre Maybach 62.

”Vi har absolut ingen aning om hur de bilarna levererades till Nordkorea”, säger en talesperson för Daimler till nyhetsbyrån AP.

Senare kom ett mer uttömmande svar från Daimler som gick ut på att koncernen inte sålt bilar i Nordkorea på mer än 15 år och strikt föjler både EU:s och USA:s handelsembargo med landet. Daimler ska ha en hård exportkontroll för bilarna som levereras, men när det gäller vidareförsäljning av bilar har Daimler ingen kontroll och heller inget ansvar.

Kim Jong Un har tidigare setts i en Mercedes S 600 och en Lexus LX 570.

Annons
Annons
Rulla till toppen