Mercedes skippar Priusteknik: ”Laddhybrider är bättre”

Inga fullhybrider är på gång, enligt Ola Källenius.
Annons

Mercedes får snart en ny chef i form av svensken Ola Källenius. Han ska spara in enorma belopp, inte minst eftersom omställningen från dieselmotorer till eldrift kostar många miljarder att genomföra.

I samband med bilsalongen i Shanghai svarade Ola Källenius på en del frågor kring elektrifieringsstrategin. Han förklarade bland annat att Mercedes inte kommer lansera någon ”fullhybrid” – alltså en hybridbil i samma stil som Toyota Prius.

”Vi har inte planerat några fullhybrider just nu”

Fullhybrider kan köras några hundra meter på el men inte laddas i uttag.

”Vi har inte planerat några fullhybrider just nu. Vi tror laddhybrider är bättre för kunderna eftersom de kan köras helt eldrivet upp till en viss körsträcka”, säger Ola Källenius i en intervju med Automotive News.

Han vill istället satsa på helt eldrivna bilar och förbränningsbilar med så kallad mildhybridteknik. De kan ofta inte köras på el alls, men har istället ett 48-voltselsystem som kan sänka förbrukningen.

Måste pressa ned priserna

En viktig uppgift för Ola Källenius är att försöka sälja så många elektrifierade bilar som möjligt, så priserna pressas ned.

”Att driva ned kostnaden är en av våra viktigaste uppgifter när vi skalar upp och fortsätter utveckla tekniken, framför allt på batterisidan”, säger han i intervjun.

Annons
Annons
Rulla till toppen