6 smarta alternativ till Sveriges struligaste kombibilar

Ägarna missnöjda med Volkswagen Passat och Volvo V90 – här är modellerna som håller mycket högre kvalitet.

Det går knappt en dag utan att du ser en Volkswagen Passat eller Volvo V90 i trafiken. Det är två av Sveriges vanligaste bilar, även som begagnade, och båda två är populära inte minst bland barnfamiljer.

Men enligt ägarna själva är det också två av Sveriges överlägset sämsta bilar att äga. I vår begagnatdatabas, där alla Premiummedlemmar själva kan gå in och söka fram bilbetyg, har vi sammanlagt 50.000 bilbetyg från ägarna själva. De betygsätter allt från ljudnivå och utrymmen till driftsäkerhet och upplevelsen hos verkstaden.

Tittar vi på samtliga versioner av Volkswagen Passat i vår databas (inklusive kombi-, Alltrack- och laddhybridversionen) får den ett snittbetyg på 79 procent. Det är långt under samtliga konkurrenter. För Volvo V90 är den siffran 82 procent.

Bra som nya – sämre som begagnade

Både Passat och V90 brukar få höga betyg i våra nybilstester där de övertygar med fina utrymmen och bra vardagsegenskaper till bra pris. Men som begagnade är det framför allt driftsäkerheten som ägarna klagar på.

Om vi enbart fokuserar på driftsäkerheten får Volkswagen Passat ett betyg på 82 procent. Snittbilen får hela 90 procent, så Passat hamnar alltså en bra bit under medelbilen. Volvo V90 (inklusive syskonmodellen V90 Cross Country) kommer upp till 87 procent.

Faktum är att ett bilmärke som vanligtvis inte ligger särskilt bra till när det gäller driftsäkerhet – Alfa Romeo – utklassar både Passat och V90. Alfa Romeo Giulia, som visserligen är en modell i storleksklassen under, har hela 93 procent i driftsäkerhetsbetyg.

Exakt vad ägarna klagar på när det gäller driftsäkerheten kan du läsa om i våra begagnatanalyser.

6 smarta alternativ till Sveriges struligaste kombibilar
BMW 5-serie är en av modellerna som strular betydligt mindre än Volkswagen Passat och Volvo V90.

Utklassas av Subaru och Audi

Det finns gott om exempel på biltillverkare som lyckas bygga betydligt bättre kombibilar rent driftsäkerhetsmässigt än Volvo och Volkswagen.

Högst upp i toppen hittar vi Subaru Outback med ett imponerande driftsäkerhetsbetyg på 94 procent. Även Audi A6 ligger relativt bra till med ett driftsäkerhetsbetyg på 92 procent – samma som BMW 5-serie.

Mercedes E-klass kommer strax därefter och även Skoda Superb och Kia Optima ligger bra till i vår granskning.

Du kan djupdyka i samtliga dessa modeller i våra begagnatanalyser, som är länkade nedan – och allihop är alltså mer driftsäkra än Sveriges mest sålda kombibilar, enligt ägarna själva.

Fotnot: Bilbetygen är hämtade ur auto motor & sports begagnatdatabas. Vi har rensat bort bilmodeller med färre än 30 svar. Vi valde modellår 2014–2019.

Rulla till toppen