Nya planen: Tjäna pengar – på att rapportera om bilköer

Det pratas mer och mer om uppkopplade bilar som ska kunna ”prata” med varandra, och exempelvis varna för potthål, halka eller bilköer. En del av...
Annons

Det pratas mer och mer om uppkopplade bilar som ska kunna ”prata” med varandra, och exempelvis varna för potthål, halka eller bilköer.

En del av den här tekniken finns redan i produktion idag, men Jaguar Land Rover vill att du som bilägare ska få betalt för att rapportera in den typen av trafikinformation.

Jaguar Land Rover utvecklar nu en så kallad ”smart plånbok” som gör att bilägarna ska kunna tjäna pengar på den typen av rapporter. Systemet testas redan nu på Irland. Pengarna ska kunna användas i Smart Wallet-appen för att exempelvis köpa kaffe, betala för parkering eller vägtullar eller ladda elbilen.

Den digitala plånboken kan också fyllas på manuellt och bilägaren ska alltså kunna betala för det mesta längs vägen med hjälp av den.

Uppkopplade bilar kommer samla på sig enorma mängder data när de körs och i de allra flesta fall kommer bilägarna skicka data om vägförhållanden utan att få betalt för det, men Jaguar Land Rover har alltså en tanke om att bilägarna ska få betalt för besväret.

Det finns dock en nackdel: Jaguar Land Rover verkar inte villiga att själva betala bilägarna, utan det ska göras av företag som tillhandahåller kartor och trafikinformation eller lokala myndigheter eller kommuner.

Annons
Annons
Rulla till toppen