Nya förslaget: Miljöpartiet vill att du konverterar bensinbilen till etanol

Nytt liv för E85 – här är förslaget som ska göra det billigare att bygga om sin bensinbil.

Nya förslaget: Miljöpartiet vill att du konverterar bensinbilen till etanol

Flera av förslagen som presenterades på Miljöpartiets kongress i Örebro skulle påverka bilägarna i stor utsträckning.

Förslagen handlar bland annat om bilmålvakter, alkolås och att försöka få bildelning att bli mer attraktivt. Det finns också ett förslag om att införa så kallad parkeringsskatt, eftersom Miljöpartiet anser att det skulle få fler att cykla eller åka kollektivt till jobbet.

Ett annat förslag som varit på tapeten länge i olika sammanhang, men som aldrig blivit verklighet, är möjligheten att göra det juridiskt möjligt efterkonvertera vanliga bensin- eller dieselbilar för att sänka utsläppen. I nuläget är det biltillverkaren som ensam står för ansvaret för avgasreningens funktion och de tillåter inte att andra företag eller privatpersoner konverterar sina bilars avgasrening.

Högre bränsleskatt inte populärt på landsbygden

Miljöpartisten Bengt Annebäck har skickat in en motion om att underlätta för bilägare som vill konvertera sin vanliga bensinbil till etanoldrift.

Han skriver att även om elbilarna blir allt populärare som nya står de fortfarande för bara en ynka procent av nybilsförsäljningen, och det gäller att sänka utsläppen även för de bilar som redan rullar på vägarna.

"Miljöpartiets politik att beskatta fossila bränslen är riktig, men impopulär på landsbygden, där många inte har råd att köpa nya mer miljövänliga bilar och har starka invändningar mot att bensin och diesel blir ännu dyrare", skriver Bengt Annebäck i motionen.

Därför föreslår han nu att införa något slags stöd för att underlätta ombyggnaden av fossildrivna bilar, helst till etanoldrift men annars till biogasdrift.

"Detta är förmodligen den mest kostnadseffektiva minskningen av drivhusgaser som finns", står det i motionen.

Nytt liv för etanolbilarna?

Etanolbränslet E85 var mycket populärt för bara några år sedan, men dog sedan ut när "miljödieselbilarna" blev populärare och E85 inte längre var lika ekonomiskt lönsamt. Men etanol kan ha riktigt bra klimatprestanda även om det också finns nackdelar med produktionen, och nu ska etanolpionjären Ford väcka nytt liv i etanolbilarna med suven Kuga.

Vi har inte testat något kit för efterkonvertering av bensinbilar till etanol, men däremot har vi testkört en Volkswagen Passat dieselbil med teknik som renar avgaserna. Där kapades kväveoxidhalterna rejält, från 431 milligram per kilometer till bara 49.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker etanol är en toppenbra lösning för att sänka utsläppen.
537
250