BMW har börjat åtgärda brinnande dieselbilar i Sverige – men vill inte säga hur många

Premium Vi tar ägarna till hjälp för att granska motorbränderna.

BMW har börjat åtgärda brinnande dieselbilar i Sverige – men vill inte säga hur många

Följetongen med BMW-modellerna som plötsligt kan börja brinna, och där bilföraren bara har några minuter på sig att stanna och lämna bilen innan den är övertänd, fortsätter.

Vi har skrivit om det obehagliga problemet flera gånger tidigare. Det senaste beskedet från BMW var att bilmodellerna som omfattades skulle börja kontrolleras i samband med service – men det kunde göras först när det fanns reservdelar. Det var nämligen stor brist på reservdelar som satte stopp för reparationerna.

Att problemet är obehagligt bekräftades inte minst av den BMW-ägare vi pratade med i november.

"Det var tråkigt att se vår bil brinna upp minst sagt, helt i onödan. Vår dotter tog händelsen hårt men mår bättre nu. Att behöva kliva ur bilen på E4:an när medtrafikanterna blåser förbi i 110 km/h är inte ofarligt", sa han.

Ägarna bekräftar: Kontrollerna är igång

Senast vi skrev om problemet var i december. Nu försöker vi reda ut om svenska BMW-ägare överhuvud taget fått några besked, och om kontrollerna på verkstäderna är igång för att problemet ska kunna lösas.

"I rådande stund har vi fortfarande brist på reservdelar. Men i takt med att beståndet nu ökar kontaktar vi löpande ägare av bilar som omfattas av den tekniska kampanjen och kontroller genomförs löpande, exempelvis vid servicetillfälle", säger Peter Maier, informationschef på svenska BMW.

Att kontrollerna och reparationerna av drabbade bilar nu är igång bekräftas också av de BMW-ägare vi pratat med. Inför den här artikeln skickade vi ut en fråga till hundratals ägare som satt betyg på sin bil i vår begagnatdatabas. Många hörde av sig, och flera intygar att kontrollerna är igång.

Av de BMW-ägare som hört av sig till oss har flera fått se sin bil brinna upp vid vägkanten.

BMW: Brand kan bero på annat – som skadedjur

Men exakt hur många kontroller som gjorts vill inte Peter Maier svara på, trots att vi upprepade gånger frågar om precis det. Enligt honom är det viktigt att veta att en brand kan bero på många olika faktorer, som felaktigt underhåll, skadedjur (!), modifieringar, fjärrstartare, stereoinstallationer och annat.

"Det ger en komplexitet av varierande art och därför kan inte ett antal anges som har att göra med den tekniska kampanjen", svarar Peter Maier.

Så hur många brinnande bilar BMW åtgärdat som kan härledas till just det här motorproblemet vill eller kan alltså BMW inte svara på.

"Ett antal som åtgärdats kan inte anges då samtliga bilar kontrolleras och utifrån den kontrollen görs bedömningen om komponenter behöver ersättas", svarar Peter Maier, som också tillägger:

"Brandincidenter med BMW-bilar är extremt sällsynta. Vi tar varje incident på yttersta allvar och har ett team dedikerat till att arbeta med BMW-ägare, försäkringsbolag och myndigheter för att undersöka de fordonsbränder som kommer till vår kännedom."

Detta har hänt

• BMW har hittat ett fel i vissa dieselmodeller som i värsta fall kan leda till att bilen börjar brinna.

• Många förare vi pratat med vittnar om hur bilen plötsligt tappar kraft och att det sedan dyker upp ett varningsmeddelande i bilens skärm. Då har föraren oftast bara några minuter på sig att lämna bilen innan den är övertänd.

• Felet beror på att EGR-modulen (Exhaust-Gas Recirculation) som används för avgasregleringen kan orsaka onormal värmeutveckling kring motorn. Enligt BMW är detta sällsynt.

• Bilarna tas in för kontroll, oftast i samband med service, och EGR-modulen inspekteras.

• BMW säger sig ha kört igång kontroller av drabbade bilar i mitten av augusti 2018. Då handlade det totalt om 480.000 dieselbilar i Europa och Asien. Men efter ytterligare kontroller utökades det snart med många fler bilar.

• "Den initiala tekniska kampanjen tillsammans med den expanderade kampanjen omfattar cirka 35.000 dieselbilar i Sverige", säger Peter Maier.

Bilarna som omfattas

Enbart modeller med fyr- och sexcylindrig dieselmotor omfattas. Bilarna är tillverkade mellan augusti 2010 och augusti 2017.

BMW 3-serie
BMW 4-serie
BMW 5-serie
BMW 6-serie
BMW 7-serie
BMW X3
BMW X4
BMW X5
BMW X6

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har råkat ut för motorbrand med min bil.
23
70