Mazdas överraskande nyhet: Nu utvecklas raka bensin- och dieselsexor

Mazdas plan verkar vara att försöka krama ur så mycket det går ur förbränningsmotorerna. Och om vi får tro den japanska koncernen finns det fortfarande...
Annons

Mazdas plan verkar vara att försöka krama ur så mycket det går ur förbränningsmotorerna. Och om vi får tro den japanska koncernen finns det fortfarande stor förbättringspotential.

Hittills har vi bland annat fått se en intressant prototyp av Skyactiv-X-motorn, som är ett slags mellanting mellan bensin- och dieselmotor, och det har också ryktats om en elbil med en wankelmotor som räckviddsförlängare.

Snart kommer nästa nyhet, nämligen raka, sexcylindriga motorer – både bensin och diesel.

De raka sexorna var länge vanliga i lyx- och sportbilar, men försvann med tiden. Nu upplever de raka sexorna en renässans, inte minst hos Mercedes, där de kombineras med mildhybridteknik.

De nya uppgifterna om att Mazda ska utveckla raka sexcylindriga motorer hittades av bilsajten Jalopnik och har nu bekräftats av Mazda. Motorerna ska hamna i kommande större modeller som bygger på märkets nya storbilsplattform. Den får också stöd för 48-volts mildhybridteknik, laddhybridteknik och i-AWD-fyrhjulsdriftssystemet.

Skyactiv-X-tekniken som de raka sexorna skulle bygga på har alltså redan premiärvisats i fyrcylindrig form i nya Mazda 3, och i vår provkörning blev vår testförare riktigt imponerad av tekniken.

Annons
Annons
Rulla till toppen