JD Power krångelrapport: Mest driftsäkra bilarna – Peugeot toppar och BMW hamnar sist

Elektronikstrul är ett stort problem, visar JD Powers krångelrapport från Storbritannien. Listan visar flera överraskande resultat. Volvo placerar sig högst av premiumtillverkarna.

Våra moderna bilar blir fyllda med allt fler elektroniska hjälpmedel och funktioner. Bra i de flesta fall men elektroniken strular ofta och det drabbar i stor utsträckning premiummärken som BMW, Audi, Jaguar och Mercedes.

Det är JD Power Europe som för femte året gjort sin konsumentundersökning J.D. Power UK Vehicle Dependability Study. Undersökningen grundar sig på betyg från 11.530 brittiska bilägare i åtta olika kategorier.

En av dessa kategorier heter ACEN (står för "audio communication entertainment navigation") och här hittar man hälften av alla de allvarliga problem som bilägarna upplevt. Mätmetoden rankar antal fel per 100 bilar, en låg siffra indikerar alltså en problemfri och driftsäker bil.

Premiummärken leder den tekniska utvecklingen och är oftast först med ny teknik, men det straffar sig i JD Powers undersökning. Av de tio bästa bilmärkena är nio så kallade volymmärken med Peugeot, Skoda och Hyundai i topp. Många premiummärken hamnar i botten och av dessa är faktiskt Volvo bäst och klart över snittbilen.

Bilarna i undersökningen från JD Power är gjord på de som registrerats mellan november 2015 och januari 2018 (årsmodell 2016–2018). Problemen ska uppstått under det senaste året efter 12–36 månaders ägande. Undersökningen utfördes mellan november 2018 till januari 2019.

Källa: JD Power – klicka för att läsa mer om hur undersökningen är gjord.

En låg siffra är alltså ett bra betyg. Lite oväntat att även traditionellt pålitliga bilmärken som Toyota kommer långt ner på listan.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har haft problem med strulande elektronik i min senaste bil.
44
128