Mätning visar: Inte dyrare att köra bil idag än för 30 år sedan

I skrivande stund har Facebookgruppen "Bensinupproret 2.0" 463.000 medlemmar som protesterar mot det rekordhöga bensinpriset. 

Men faktum är att det kostar ungefär lika mycket att köra bil idag som för 30 år sedan. Bensin kostar idag ungefär 17 kronor per liter, vilket motsvarar 10.50 kronor i 1990 års penningvärde, det skriver TT.

Då kostade bensinen omkring 5 kronor litern, så med hänsyn till inflationen är den reella ökningen mellan 5-6 kronor på 30 år. Men dagens bilar är också betydligt snålare än dåtidens bilar. Sammantaget allt detta är det ungefär lika dyrt att köra bil idag som för 30 år sedan. 

Bil Swedens vice vd, Jessica Alenius, säger till SvD Närlingsliv att även om det i genomsnitt är lika dyrt att köra bil idag så är det inte riktigt verkligheten på landsbygden.

"Många som bor i glesbygden har inte ekonomi att köpa en ny bil och de har inte kunnat dra nytta av utvecklingen med mer bränslesnåla bilar", säger hon till SvD Näringsliv.


Fakta: Så funkar bensinpriset

Bensinpriset vid pumpen består av flera delar. Dagspriset på 16.69 kronor litern för 95-oktanig bensin kan beskrivas enligt följande, ungefärliga belopp:

• Själva produkten kostar i dagsläget närmare fem kronor.
• Bensinbolagens bruttomarginal, påslag: cirka 1:50 kronor.
• Skatter (energiskatt och koldioxidskatt): 6:70 kronor (fast pris, oberoende av produktpriset).
• Moms: en bit över tre kronor.

Källa: SPBI (Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet)
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det är alldeles för dyr bensin nu.
109
84