Ny svensk kartläggning: Därför kan bildäcken vara en okänd miljöbov

Ny svensk kartläggning: Därför kan bildäcken vara en okänd miljöbov

Även om det är motorn som orsakar mest utsläpp i bilen finns det andra punkter som också bidrar till smutsig luft och klimatproblem.

Vi har tidigare skrivit om partiklar från bromsarna som kan ge hälsoproblem och där utvecklar till exempel Volkswagen nu ett särskilt partikelfilter för just bromspartiklar.

Nu visar en svensk kartläggning att också däcken kan orsaka utsläpp av partiklar som sedan lagras på havsbotten, enligt en ny rapport från Naturvårdsverket som Sveriges Radio rapporterar om.

Forskarna har hittat däckpartiklar i sediment nära städer och där det finns mycket biltrafik. Eftersom det rullar över fem miljoner personbilar och tyngre fordon på svenska vägar, och eftersom det tillverkas över 300 miljoner nya däck om året, bidrar det till en hel del partiklar längs vägarna.

Rapporten får hård kritik från Däckspecialiternas riksförbund, som hävdar att forskarna inte bevisat att utsläppen kommer från däck.

"Det är väl bekvämt att skriva om däck och att det är någonting att det är något smutsigt och svart. Men när man tittar på det som ligger bakom, så har de ju aldrig hittat några belägg för att det, utan det förstoras upp i media", säger Ulrik Jönsson, branschorganisationens ordförande, till SR.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att däckpartiklarna inte är så farliga.
59
82