Audi A4 och S4 får ett stort lyft – och lätthybridmotorer

A4:an är Audis viktigaste modell och nu uppgraderas hela modellprogrammet för att möta nya BMW 3-serie. Även A4 Allroad quattro förnyas.
Annons

Audi kallar ansiktslyftet på A4-programmet för ”ett nytt designspråk”. Men de flesta av oss har nog inga problem att känna A4, S4 och A4 Allroad quattro. Audi tar som vanligt försiktiga kliv med designen.

Som de flesta nog minns gjorde Audi ett (mycket) diskret ansiktslyft av A4:an förra sommaren, inför modellår 2019. Men nu gör man ett större omtag och orsaken heter BMW 3-serie, som nyligen genomförde ett generationsskifte. Även Mercedes C-klass fick ett lyft, förra året.

Karossplåten ändras nästan aldrig vid ansiktslyft, eftersom det kräver nya (och dyra) pressverktyg. Men den här gången har Audi tagit i rejält med många, yttre och inre, förändringar. Ansiktslyftet syns tydligast i fronten på Audi A4 där grillen blivit bredare och lägre. Strålkastarna är nya och numera är LED-tekniken standard på A4. Som tillval finns Matrix LED med automatisk helljusbild.

Även under plåten är det stora förändringar på Audi A4, S4 och A4 Allroad quattro. De flesta motoralternativ förses med lätthybridteknik, som Audi hävdar ska ge bränslebesparingar ”på riktigt”. Runt 0,3 l/100 km ska gå att spara under vardaglig körning. Tekniken känner vi igen från A8 och A6.

Vid lanseringen i Sverige finns fyra motoralternativ, tre fyrcylindriga och en V6. Toppeffekten varierar mellan 190–347 hk. Fler motoralternativ tillkommer, däribland gasdrivna g-tron.

Två av de fyrcylindriga motorerna får ett 12-voltsystem där den remdrivna BAS-enheten (Belt Alternator Starter) är på 5 kW. Vid inbromsning kan den alltså återvinna betydligt mer energi än via en konventionell generator (som oftast ger under 1 kW). BAS-enheten fungerar både som startmotor, generator och elmotor.

Den uppgraderade Audi S4 får i Europa en välbekant dieselmotor, 3,0 V6 TDI, samma motor som i Audi SQ5 samt S6 och S7. Här används ett 48-voltsystem för hybridtekniken med en BAS-enhet på 8 kW. V6-motorns toppeffekt är 347 hk och 700 Nm, tillräckligt för 0–100 km/h på 4,8 sekunder (sedan). S4 finns även som kombi, S4 Avant. Gasresponsen förbättras med en eldriven kompressor. Både de fyrcylindriga och sexcylindriga motorerna använder ett litiumjonbatteri för att lagra bromsenergin.

Automatlåda blir standard hos hela A4-programmet, antingen sjustegad eller åttastegad (S4). Sexväxlad manuell låda ska finnas som tillval, för de som absolut vill växla själva.

Navigationssystemet MMI navigation plus är numera standard och har blivit mera användarvänligt. Audi connect-tjänsterna för nödsamtal och servicebokning är också standard. Med appen myAudi kan mobiltelefonen kopplas till bilen och väljer man till Audi connect key kan man låsa upp bilen och även starta motorn.

Interiören har också fått ett delvis nytt utseende med en friliggande 10,1 tums pekskärm och röststyrning. På säkerhetssidan finns tre assistanssystem: Tour, City och Parkering. I Sverige är Tour standard, där ingår bland annat adaptiv farthållare.

Nya BMW 3-serien har fått beröm för sitt chassi och det har förstås inte gått obemärkt förbi Audi. I den nya A4 erbjuds standard- eller sportchassi samt två varianter av adaptiva och elektroniskt styrda stötdämpare.

Audi A4 och S4 TDI kan beställas från slutet av maj. Audi A4 Allroad quattro kan beställas i början av sommaren. Bilarna ska levereras under början av hösten och de svenska priserna är inte klara ännu. Men med tanke på att säljstarten inleds om några veckor borde de komma snart.

 

Audi A4 och S4 får ett stort lyft – och lätthybridmotorer
Biltillverkare brukar inte ändra på karossplåtarna vid facelift, men det har Audi gjort den här gången. Den långa, horisontella linjen i höjd med dörrhandtaget är nu borta och istället är det små veck vid bakskärm och framskärm.
Audi A4 och S4 får ett stort lyft – och lätthybridmotorer
Audi A4 Allroad har fått samma förändringar som A4 och S4. Men Audi har försökt att ge varje modell en mer unik karaktär.
Audi A4 och S4 får ett stort lyft – och lätthybridmotorer
Audi S4 anknyter till de andra två bröderna, men det finns små blinkningar till historien. Det lilla, horisontella luftintaget ovanför grillen ska anknyta de gamla rallylegenderna.
Audi A4 och S4 får ett stort lyft – och lätthybridmotorer
S4 Avant, både sportig och praktisk med plats för familjen.
Audi A4 och S4 får ett stort lyft – och lätthybridmotorer
En tjänstebilsfavorit, A4 Avant, för många. De första bilarna kommer till Sverige efter sommaren.
Annons
Annons
Rulla till toppen