Mercedes nya idéer: Uppvärmt bälte och självkörande varningstriangel

Mercedes nya idéer: Uppvärmt bälte och självkörande varningstriangel

Mercedes har visat upp en ny konceptbil som ska ge en liten försmak av vilka säkerhetsdetaljer som eventuellt kan dyka upp i nya bilar om några år.

Bilen är i grunden en Mercedes GLE, men här är det alltså inte modellen i sig som är viktig utan tekniken under skalet.

Den kanske mest udda detaljen är uppvärmda säkerhetsbälten, som låter som en komfort- snarare än säkerhetsdetalj, och så är det också – på sätt och vis. Uppvärmda säkerhetsbälten hoppas Mercedes ska få bilförarna i framför allt USA och Kina att ta på sig bältet, vilket faktiskt är förbluffande ovanligt idag.

I USA åker 15 procent av förarna fortfarande runt utan bälte och i Kina är siffran ännu lägre. Kanske kan ett uppvärmt säkerhetsbälte få dem att bälta sig?

Bältena ska inte vara mycket tjockare än vanliga bälten som inte är uppvärmda.

Med tanke på att Mercedes tidigare lanserat uppvärmda armstöd är det kanske inte heller så konstigt att även säkerhetsbältet blir uppvärmt.

Några andra höjdpunkter i konceptbilen:

• När bilen tar över körningen själv skjuts ratten och instrumenten iväg, bort från föraren, för att minska risken för skador vid en eventuell olycka. Det finns också en krockkudde i instrumentpanelen, inte bara i ratten.

• Varningstriangeln är inte längre bara en liten plastbit i bagageutrymmet, utan en liten robot som själv kan åka ut och placera sig vid en olycka.

• Ett system som spänner åt säkerhetsbältet om föraren varit lite för "aktiv" på väg in i en kurva, och håller för hög fart.

• Varningar kan visas i bakrutan, för att varna föraren bakom för exempelvis ett plötsligt köslut.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här tycker jag låter som bra idéer!
49
12