Toyota ryter till mot president Trumps hot om 25 procent tull: ”Vi är inte välkomna i USA”

President Trump hotar med tull på bilar och komponenter. Toyotas svar: "Vi har 475.000 anställda i USA och har investerat över 60 miljarder dollar i landet."

Toyota ryter till mot president Trumps hot om 25 procent tull: ”Vi är inte välkomna i USA”
Akio Toyoda varnar för att det är amerikanska konsumenter och bilarbetare som får betala priset för höjda tullar. Foto: Getty.

President Donald Trump vill skydda sin amerikanska bilindustri och motiverar det med att man är utsatta för ett "nationellt säkerhetshot". Om inte den inhemska bilindustrin kan fortsätta att investera och utvecklas hotas USA:s militära överlägsenhet, enligt Trump.

Handelsminister Robert Lighthizer har fått Donald Trumps uppdrag att under sex månader förhandla med de som exporterar bilar och komponenter till USA. I uppdragets riktlinjer sägs det att tullarna "måste höjas."

Trumps administration konstaterar i sammanhanget att amerikanska bilproducenters marknadsandel i den globala bilhandeln fallit från 36 procent 1995, till bara 12 procent 2017. Enligt Trumps administration står USA-tillverkade bilar för bara 22 procent av försäljningen i USA.

De här uttalanden har fått Toyota att surna till rejält. I ett uttalande under mitten av veckan konstaterade Toyota att man i USA har över 475.000 anställda i bilfabriker och annan verksamhet. Sammanlagt handlar det för Toyota om investeringar i USA på över 60 miljarder dollar.

"Vi är upprörda efter att fått höra ett budskap som antyder att våra långsiktiga bidrag i form av investeringar och sysselsättning i USA inte välkomnas", sa Akio Toyoda, ordförande för "Japan Automobile Manufacturers Association".

"Som styrelseordförande i Toyota är jag djupt ledsen över detta beslut", sa Akio Toyoda.

Toyota sa även i sitt meddelande att de som får betala priset för höjda importtullar är amerikanska konsumenter, bilarbetare och amerikansk bilindustri. Om USA inför skyddstullar kommer det att med all säkerhet mötas av liknande åtgärder från EU, Kina, med flera.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är helt rätt av USA att införa höga tullar på importbilar.
47
596