FCA och Renault bekräftar att man förhandlar om en sammanslagning

Ryktena har surrat några dagar men nu är det officiellt, Fiat/Chrysler och Renault/Nissan förhandlar om att slås samman till ett 50/50 företag.

FCA och Renault bekräftar att man förhandlar om en sammanslagning

Under måndagsmorgonen kom beskedet: FCA och Renault förhandlar om en sammanslagning till ett 50/50-ägt företag. I en föreslagen gemensam styrelse ska FCA och Renault ha vardera fem medlemmar och Nissan en.

Genom att dela på utvecklingskostnader och inköp hoppas företagen att spara fem miljarder euro årligen. Sammanlagt har Renault och Fiat/Chrysler en årlig försäljning på cirka 8,7 miljoner bilar, vilket placerar företaget strax under Volkswagen-koncernen och Toyota (som båda ligger runt 10 miljoner bilar årligen). Räknar man även in Renaults allianspartners Nissan och Mitsubishi hoppar siffran upp till 15 miljoner.

Renaults styrelse ska sammanträda under förmiddagen för att diskutera den föreslagna fusionen mellan FCA och Renault. Nissans företagsledning har hittills avböjt att kommentera ett eventuellt samgående men ska mötas senare i veckan för att diskutera läget.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Låter som en klok idé – det behövs mer samarbete!
43
16