Porsche har byggt och testat en Formel 1 V6-motor – skulle användas 2021

Under många år har rykten cirkulerat om att Porsche är på väg tillbaka till Formel 1. Och det visar sig finnas mycket substans i dessa rykten – Porsche gick så långt att man byggde en V6-motor för F1.

Porsches motorsportchef Fritz Enzinger berättar i en intervju med brittiska Autosport att man hade planer på en F1-satsning. 

"Under 2017 kom det signaler från Formel 1 att reglerna skulle ändras och att energiåtervinning från avgaserna (MGU-H) inte längre behövdes", sa Fritz Enzinger till Autosport.

"Under det året var Porsche en av medlemmarna FIA Manufacturers Commission och deltog i diskussionerna om framtida motorstrategi i Formel 1 från 2021 och vi fanns representerade vid mötena."

Porsches tanke var att V6-motorn för Formel 1 även skulle kunna användas inom sportvagnsracingen, WEC. Ett team på ett 40-tal ingenjörer från WEC-satsningen konstruerade en motor som man sedan fick styrelseorder på att även bygga, som en fysisk motor. Ett tredje användningsområde för en sådan motor vore i en kommande "supersportbil", men några närmare detaljer än så vill inte Fritz Enzinger ge.

Men parallellt med konstruktions- och testarbete fattade företagsledningen andra beslut. Porsche avslutade WEC-satsningen och pensionerade sin 919 Hybrid LMP1-bil. Och även F1-planerna lades på is.

"Om beslutet hade kommit att Porsche skulle delta i Formel 1 2021, då hade vi använt motorn som vi testade 2018," avslutar Fritz Enzinger.

Porsches 2,0-liters V4 som användes i 919 Hybrid är ett litet tekniskt mästerverk. Motorn är extremt kort och stabil, vilket gjorde att den kunde användas som en bärande del i chassit. I strypt form gav bensinmotorn runt 500 hk.

Jag önskar verkligen att Porsche kommer tillbaka till Formel 1!
1013
40