Kan bli först i Europa med att skrota miljözonerna: "Köerna är en del av stadens identitet"

Kan bli först i Europa med att skrota miljözonerna: "Köerna är en del av stadens identitet"

Som första stad i Europa kan Madrid välja att skrota de miljözoner som införts i den spanska huvudstaden.

Madrid förväntas få en ny regionchef i form av "Populärpartiets" Isabel Díaz Ayuso, och hon vill att miljözonerna där enbart lågutsläppsbilar tillåts – nästan bara elbilar och laddhybrider – tas bort.

Hon beskriver de långa bilköerna som tidigare brukade uppstå i stadens mest centrala zon som en del av stadens kulturella identitet. Enligt henne gör köerna staden speciell och unik, och köerna är en del av livet i Madrid.

"Jag tycker inte köerna är något att glädjas för, men de är ett tecken på stadens identitet, att gatorna alltid är vid liv", säger hon till tidningen El Pais, och tillägger att köerna går hand i hand med nattlivet i staden.

Miljözonen som kallas Madrid Central har minskat trafiken med 24 procent och utsläppen av kväveoxider med 38 procent. Halterna av kvävedioxid har sänkts med nästan 50 procent jämfört med 2018.

"Att rulla tillbaka ett så framgångsrikt projekt kommer få allvarliga konsekvenser för folkhälsan, särskilt hos utsatta som barn, gravida kvinnor och äldre", säger Nuria Blázquez-Sánchez, talesperson för en miljögrupp.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker miljözoner är en bra idé.
188
230