Här är bästa dieseln för din bil – jämför alla mackar

PREMIUM Det är inte längre så lätt att "bara tanka bilen". Det finns en mängd olika bränslen att välja på – vissa kan du tanka utan risk, medan andra riskerar att kosta dig nybilsgarantin. Vi granskar innehållet i mackarnas miljödiesel och HVO.
Annons

I den här artikeln går vi igenom dieseln som säljs på alla stora svenska mackar, för att du enkelt ska kunna jämföra och se skillnaden.

Miljödiesel
• Circle K Miles Diesel Bio
• OKQ8 Go Easy Diesel Extra
• Preem Evolution Diesel Plus
• Shell Citydiesel
• ST1 1st Renewable Diesel

HVO100
• Circle K Miles Bio HVO100
• Circle K HVO100
• OKQ8 Diesel Bio HVO100
• Preem HVO Diesel 100
• Qstar HVO
• Shell HVO100

Uppdatering 28 oktober: Vi har uppdaterat antalet mackar som erbjuder de olika dieseltyperna med dagens siffror.

För bara några år sedan var det busenkelt att tanka. Efter att ha valt bensin eller diesel var det bara att stoppa in pumpen och köra igång. Klart på fem minuter – högst.

Idag är det inte riktigt lika lätt. Förutom alla andra bränslen, som biogas och etanol, har det tillkommit många olika varianter på bensin och diesel som enligt mackkedjorna ger bättre motorprestanda eller lägre förbrukning.

Mackkedjorna har förstått att många bilägare på allvar börjar fundera på vad det faktiskt är som hamnar i tanken. Var kommer råvarorna ifrån? Innehåller bränslet någon palmolja, som är starkt kritiserat från olika håll och bidrar till skogsskövling? Och är verkligen all fossilfri HVO-diesel lika bra?

Vår granskning visar tydligt att det finns stora skillnader mellan olika bränslen.

I den här jämförelsen koncentrerar vi oss på två olika kategorier av bränslen.

• Dels mackkedjornas lite mer klimatsmarta dieselbränslen som går att använda i alla dieselbilar. Tanken är att den här typen av diesel ska kunna tankas av alla men att innehållet till större del består av biobränsle eller lokalt avfall.

• Dels så kallad HVO-diesel, som är helt fossilfri och som sänker koldioxidutsläppet ordentligt jämfört med vanlig, fossil diesel. För att ha kvar bilens garanti eller försäkring måste bilen vara godkänd för att tanka HVO. Vi har en lista över bilar som är godkända för HVO idag och läs även vår stora granskning av hur HVO fungerar här.

Vi fokuserar helt på hur bränslet är för miljön. Vid sidan om det kan vissa av bränslena också göra att motorn går bättre, enligt mackkedjorna. Exempel på det är OKQ8:s ”Go Easy”-bränslen och Circle K:s så kallade ”Miles”-bränslen. Enligt tillverkarna ska den här typen av bränslen smörja motorn, minska friktionen och därmed förbrukningen, och i vissa fall kan också prestandan bli bättre. Det har vi inte testat i den här jämförelsen.

Här är bästa dieseln för din bil – jämför alla mackar

”Vanlig” diesel som sänker utsläppen

Detta är alltså den första typen av diesel som går att tanka i alla dieselbilar. Men innehållet gör att utsläppen sänks åtminstone en del jämfört med vanlig diesel som är helt fossil.

Vår granskning visar dock att det är stora skillnader mellan olika typer av ”miljödiesel”. Vissa innehåller palmolja som har kritiserats hårt och det är långt ifrån alla som har lokalt innehåll från Sverige.

Den här typen av diesel är hyfsat lätt att hitta på mackar i stora delar av Sverige.

Enligt en rapport från Energimyndigheten är tallolja den råvara som ger bäst klimatnytta vid framställning av HVO-diesel. Med tallolja som råvara reduceras koldioxidutsläppet med 89 procent.

HVO-diesel (HVO100)

Den här typen av diesel är helt fossilfri och sänker koldioxidutsläppen ordentligt jämfört med vanlig diesel. Andra utsläpp sänks dock inte lika mycket. Din bil måste också vara godkänd för att tanka HVO om du inte vill riskera att tappa garantier eller maskinskadeförsäkringen.

HVO-diesel är inte lika lätt att hitta som miljödiesel. Efterfrågan är hög och tillgången inte så stor.

Liten ordlista

Biobränsle

Ett samlingsbegrepp för alla bränslen som kan framställs av organiskt material. Det kan till exempel vara växter eller avfallsrester. Fördelen är att bränslena är mindre fossila. Nackdelen är att efterfrågan är mycket högre än tillgången, och det krävs ett kontrollsystem för att produktionen ska ske hållbart.

HVO

Biodiesel som kan tillverkas av vegetabiliska oljor eller animaliska fetter. För att behålla garanti och försäkring måste bilen vara godkänd av tillverkaren för att du ska kunna tanka HVO100, som inte innehåller någon fossil diesel alls. Koldioxidutsläppen sänks rejält med HVO100, men utsläppen av kväveoxider och partiklar ligger på ungefär samma nivå som med fossil diesel.

Palmolja

Vegetabiliskt fett som utvinns ur oljepalmer och finns i vissa typer av diesel. Produktionen av palmolja får stora konsekvenser för människor och miljö, när regnskog skövlas för att göra plats för palmoljeodlingar.

PFAD

Palm Fatty Acid Distillate, en biprodukt från produktionen av palmolja.

Reduktionsplikt

Alla leverantörer av drivmedel måste minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel genom att gradvis öka inblandningen av biodrivmedel i vanlig, fossil bensin eller diesel.

Annons
Annons
Rulla till toppen