Officiell: Mercedes nya suvmodell GLB – med plats för sju personer

Nya Mercedes GLB är byggd för stora familjen och den sjunde modellen på MFA II plattformen. GLB ska även erbjudas som laddhybrid – och elbil.

Officiell: Mercedes nya suvmodell GLB – med plats för sju personer

Det är bara två månader sedan som den sjusitsiga Mercedes GLB visades upp som konceptbil – men nu lanseras GLB "på riktigt".

Mercedes GLB bygger på den tänjbara MFA II plattformen och i det här fallet har man förlängt axelavståndet med en decimeter till 2.829 millimeter. GLB blir därmed 4.634 millimeter lång och är mer mellanklass än kompaktklass. GLB är faktiskt bara två centimeter kortare än "storebror" GLC.

Det är trendigt med lutande coupétak men GLB går på precis motsatt håll, med ganska upprätade takstolpar, vilket nog behövs för att takhöjden ska bli acceptabel i det bakre baksätet. GLB går att beställa som fem- eller sjusitsig. Som femsitsig rymmer bagageutrymmet 560 liter, eller 1.755 liter om man fäller ryggstöden.

Två bensinmotorer och tre dieslar erbjuds vid lanseringen: GLB 200, GLB 250, GLB 200d, GLB 200d 4Matic och GLB 220d 4Matic. Toppeffekt mellan 150–224 hk. Det är alltså bara två modeller som har fyrhjulsdrift, övriga är framhjulsdrivna. GLB 200 har sjustegad automat, övriga åttastegad 8G-DCT.

De som suttit i senaste generationen A-klass känner nog igen det mesta av inredning och instrumentering hos nya Mercedes GLB med dubbla skärmar och runda luftutblås. GLB får den senaste versionen av MBUX (Mercedes-Benz User Experience).

Väldigt få lär köra ut i skogen med sin Mercedes GLB men de som vill ha lite mer av terrängduglighet kan beställa "Off-Road Engineering Package" och även välja till Multibeam LED-strålkastare. De speciella strålkastarna lyser upp hela närområdet framför bilen, för att underlätta körningen mellan trädstammar och elaka stenar.

Mercedes GLB är den sjunde modellen på MFA II plattformen. Tidigare finns A-klass, A-klass Sedan, B-klass, CLA Coupé, CLA Shooting Brake och den mindre suvmodellen GLA. Senare ska Mercedes GLB erbjudas som laddhybrid och även bilda grunden till elbilen EQB.

Mercedes GLB ska byggas i Mexiko och börjar levereras i Tyskland i slutet av året. GLB ska även byggas i Kina, för den kinesiska marknaden. Sportigare varianter lär också komma, som Mercedes-AMG GLB 35 4Matic och Mercedes-AMG GLB 45 4Matic.

Svenska priser är inte klara men vi kan förvänta oss att GLB hamnar någonstans i mitten av motsvarande modeller hos GLA och GLC.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Den här modellen är helt klart intressant för mig!
69
12