Film: Hur lika är de bästa bilarna i Formel 1 och LMP1-klassen i WEC?

På lördag startar 24-timmars på Le Mans och i den här filmen kan du se en teknisk jämförelse mellan sportvagnsracing och Formel 1. Likheterna är större än man kan tro.

Film: Hur lika är de bästa bilarna i Formel 1 och LMP1-klassen i WEC?

Mercedes W10 och Toyota TS050 är de två mest framgångsrika bilarna i sin respektive tävlingsform. Båda har en mycket avancerad teknik som testats och utvecklats under tusentals timmar.

I den här färska filmen från brittiska Autosport får vi en noggrann genomgång av tekniken hos de bästa från Formel 1 och World Endurance Championship, LMP1-klassen. Redaktören Jake Boxall-Legge visar att likheterna mellan de två kungaklasserna är större än man kanske kunde tro.

Båda bilarna har ungefär samma toppeffekt på runt 1.000 hk. Bredden är runt 200 centimeter och topphastigheten är ganska lik med 360/330 km/h (F1/WEC). En av de största skillnaderna finns i vikten, Mercedes W10 väger in på 743 kilo och Toyota TS050 väger 888 kilo.

Visst finns det skillnader, men också rätt många likheter.

Reglementet styr mycket av utseendet på bilarna, med exempelvis maxmått. Med friliggande hjul som på F1-bilarna är det extremt viktigt att få till fronten på bästa sätt – något som Mercedes uppenbarligen lyckats med i år. I WEC tillåts två karosser, varav en brukar användas på Le Mans för att maximera toppfarten på den lång rakan.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Intressant genomgång av bilarna!
97
11