BMW:s M-avdelning på väg att bygga unika specialmodeller

Visst kommer ni ihåg klassiska BMW M1? Den typen av specialmodeller är på väg tillbaka, avslöjar M-chefen Markus Flasch.

BMW:s M-avdelning på väg att bygga unika specialmodeller
2015 visade BMW konceptbilen 3.0 CSL Hommage R, som en hyllning till gamla 3,0 CSL.

BMW M-avdelningens nya chef Markus Flasch.

Mercedes-AMG GT är ett exempel på att man kan vara kommersiellt framgångsrik med specialmodeller. Och BMW vill inte vara sämre, det avslöjar M-avdelningens nya chef Markus Flasch.

Det var vid provkörningen av BMW X3 M och X4 M som australiska Car Sales fick en pratstund med M-bossen Markus Flasch. Han berättade då att avdelningen tittar på förutsättningarna att göra "stand-alone BMW M models" som inte nödvändigtvis baserar sig på en föregående modell.

På frågan om dessa nya modeller kunde ritas på ett vitt papper, och till exempel inte baseras på M3/M4 blev det korta svaret från Markus Flasch "Potentiellt". Exakt vilken typ av modeller ville dock Flasch inte diskutera.

Car Sales nästa fråga blev hur många specialmodeller som M-avdelningen tittar på:

"Mer än en," var det korthuggna svaret från Markus Flasch.

Ska vi titta historiskt är det egentligen bara en bilmodell som M-avdelningen utvecklade helt separat från övriga modeller: legendariska M1. Under fyra korta år (1978–1981) byggdes 453 exemplar och de var ursprungligen ett resultat av BMW:s planer att ge sig in i Grupp 5-racingen.

Först samarbetade BMW med Lamborghini men M1-projektet togs snart över av M-avdelningen. Glasfiberkarossen till M1 tillverkades i italienska Modena och chassit byggdes av ett annat italienskt företag. M1-bilarna byggdes färdiga hos Italdesign.

Konceptbilen BMW 3.0 CSL Hommage visades 2015 och inspirationen kommer från klassiska 3,0 CSL. Kanske kan det bli liknande, retroinspirerande modeller från M-avdelningen i framtiden. Eller så struntar man i nostalgin och bygger något helt nytt.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här är ju lysande nyheter!
161
7