Nya miljözonen på Hornsgatan kan skjutas upp

Skulle tas beslut under måndagen – men så blev det inte.

Nya miljözonen på Hornsgatan kan skjutas upp

Den nya miljözonen som skulle införas på Hornsgatan i Stockholm skulle beslutas under ett kommunfullmäktigemöte under måndagen.

Men oppositionen lyckades få igenom en så kallad minoritetsåterremiss, skriver Stockholm Direkt. Det innebär att ärendet med miljözonen skickas tillbaka till kommunens tjänstemän som ska utreda det igen.

Miljözonen innebär att enbart bensin- och dieselbilar som klarar utsläppskraven Euro 5 och Euro 6 får köras på Hornsgatan. Kravet för dieselbilar skärps 2022 till att enbart Euro 6-dieselbilar är tillåtna (plus bensinbilar som klarar Euro 5 och Euro 6).

Om det tas beslut om miljözonen på något av de kommande fullmäktigemötena efter sommaren kan miljözonen fortfarande införas som tänkt redan den 15 januari 2020. Men om beslutet dröjer längre än så kan den skjutas upp.

Hård kritik från olika håll

Socialdemokraten Jan Valeskog sa under mötet att miljözonerna enligt olika experter "saknar klimateffekter" och i praktiken kommer höja koldioxidutsläppen.

"Vi vill få en grundlig faktagranskning, men det verkar ni i majoriteten vara rädda för", sa han enligt Stockholm Direkt.

Miljözonerna har mötts av hård kritik från olika håll, även internt i kommunen. Trafikkontoret och miljöförvaltningen i Stockholm har publicerat en rapport som visade flera negativa effekter av införandet av miljözoner. En effekt som väntas enligt rapporten är att personer kommer köpa bensinbilar istället för dieselbilar vilket i sin tur kommer leda till högre koldioxidutsläpp.

"Jag lyssnar på experterna, jag läser deras rapporter. Vad vi kan se är att vi inte klarar av de uppsatta nivåer som är lagstadgade att vi ska klara av. Det klarar vi inte på Hornsgatan och ett antal andra gator, det är därför som vi ska genomföra det här", har trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) sagt i en intervju i Sveriges Radio.

Enligt honom är det troligt att miljözonen kommer utökas till fler områden om utvärderingen kommer fram till att miljözonerna förbättrar luftkvaliteten.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker miljözonerna är en bra idé.
63
117