Audi SQ8 officiell – får urstark V8-diesel

Audi SQ8 officiell – får urstark V8-diesel

Så får vi äntligen stifta bekantskap med Audis värstingversion av Q8. Inte helt oväntat ärver SQ8 drivlinan från syskonet SQ7, vilket innebär en fyraliters dubbelturbo diesel-V8:a med 435 hästar och 900 Nm – med maxvrid redan från 1.000 varv.

Det gör att SQ8 grejar 0-100 km/h på 4,8 sekunder och den elektroniskt begränsade toppfarten är som brukligt satt till 250 km/h.

SQ8 får också ett 48V-lätthybridsystem som bland annat driver en elektisk kompressor som ser till att det hela tiden finns ett turbotryck, vilket gör att turbofördröjningen är minimal. Lätthybridsystemet orkar också driva bilen helt på el i hastigheter upp till 22 km/h.

Noterbart är att SQ8 får keramiska bromsar runt om som standard, liksom adaptiv luftfjädring. Vill man göra sin SQ8 ännu sportigare kan man välja till en sport-diff och elektriska krängningshämmare och fyrhjulsstyrning.

Givetvis finns en del kosmetiska detaljer som skiljer SQ8 från en "vanlig" Q8. Bland annat en diffuser i silver, fyra avgasrör, nya luftintag och pedaler i rostfritt stål. Det svenska priset på SQ8 får vi vänta på.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag väljer hellre SQ8 än SQ7.
229
27