”Bensinpriset borde ligga på 10 kronor litern”

Läsarna ryter till – men flera vill istället höja priserna av klimatskäl.
Annons

Bensinpriset är alldeles för högt, tycker de auto motor & sport-läsare som svarat på vår enkät. Nästan två av tre läsare tycker bensinpriset borde sänkas.

Ett rimligt bensinpris ligger på omkring 10–12 kronor litern, tycker ams-läsarna – alltså på ungefär samma nivå som för 13–15 år sedan.

”Jag tycker att det är bra att någon startat uppropet. Bränslepriserna är för höga, inte minst för våra åkerier. Priserna pressas och drivmedelspriserna går upp. Marginalen är liten och blir svårt att driva runt företaget”, skriver en läsare.

Klimatfrågan ”inget problem” enligt många

Att många experter kopplar ihop låga bensinpris med längre körsträckor och högre utsläpp viftar ungefär hälften av ams-läsarna som vill sänka bensinpriset bort med svaret ”Det är inget problem, tycker jag”. Drygt 30 procent svarar att det visserligen är problematiskt, men att fördelarna överväger.

”Det är dags för svenska folket att sätta stopp för allt trams om klimatet och att genomskåda detta för vad det är, det vill säga enbart ett av många sätt att ta våra pengar”, skriver en läsare.

Många vill också att skatteintäkterna från bensin och diesel öronmärks för väg- och trafiksatsningar, inte går in i statens ”gemensamma skattekassa”.

En av tre vill höja bensinpriset

Knappt en av tre läsare tycker att bensinpriset är för lågt, och att det istället borde höjas. Anledningen som dominerar framför alla andra är att de tycker högre bensinpris ger lägre utsläpp.

”Eldrift är så överlägset att om några år kommer folk välja detta även utan skattemässiga fördelar”, som en läsare uttrycker saken.

”Även klimatsmart el som kärnkraft och vattenkraft beskattas högt? Varför är inte klimatsmarta energikällor helt befriade från skatt om man nu vill att folk ska byta till energikällor som ger lägre koldioxidutsläpp?”, skriver en annan.

Annons
Annons
Rulla till toppen