Volvo får underkänt i nytt stöldskyddstest – tyska märken betydligt bättre

Volvo får underkänt i nytt stöldskyddstest – tyska märken betydligt bättre

Flera nya bilmodeller med dyra, nyckellösa startsystem är lätta att stjäla för en biltjuv med störsändare. Det visar en ny granskning av brittiska Thatcham Research.

När bilarna blir svårare att bryta sig in i hittar biltjuvarna på mer och mer kreativa sätt att komma över bilen på. Vår stora granskning tidigare i år visade att bilinbrotten och bilstölderna fortsätter minska kraftigt, men att vissa kommuner ändå är betydligt värre drabbade än andra.

Du kan se vår interaktiva karta över bilinbrotten här.

Men när bilinbrotten minskar ökar istället antalet bilrån och bilstölder med så kallad störsändare. På så sätt kan tjuvarna sitta i sina bilar och leta efter intressanta objekt på stora parkeringsplatser – och ganska enkelt "störa ut" låssignalen från den trådlösa nyckeln. Då är bilen öppen trots att bilägaren tror den är låst.

En del tjuvar använder också en pryl som förlänger den trådlösa nyckelns räckvidd. Då kan bilen låsas upp trots att nyckeln är en bra bit bort.

Tyska tillverkare betydligt bättre

Thatcham Research har hittills testat 18 modeller och hälften av dem döms för att ha riktigt dåligt skydd mot den här typen av attacker. En av dem är Volvo S60, och vi har sökt Volvo för en kommentar kring resultatet (se nedan).

I andra tester som undersöker det fysiska stöldskyddet, och inte skyddet mot den här typen av attacker, har Volvo tidigare fått bra resultat.

Även nya Toyota RAV4 och Corolla klassas som dåliga medan Audi, BMW, Jaguar, Land Rover, Mercedes och Porsche har en eller flera bra modeller på listan. Suzuki Jimny är överlägset sämst och där klassas skyddet mot den här typen av attack som "oacceptabelt".

Hela listan över godkända och underkända bilmodeller finns hos Thatcham Research.

Så skyddar du dig mot de nya stöldsätten

1. Förvara inte nyckeln nära bilen, eller i hallen. Lägg den hellre långt bort från bilen.
2. Använd ett särskilt fodral som skyddar mot externa signaler, en så kallad "Faradays bur".
3. Kolla om det nyckellösa startsystemet går att stänga av manuellt.

Volvos svar: Ovanligt med stölder – men systemet ska ändå förbättras

Uppdatering 25/6: Volvo påpekar i ett svar till auto motor & sport att den här typen av stöld kan påverka vilken bil som helst med ett nyckellöst system, och att den här typen av stöld "är mycket ovanlig".

"Volvo använder standardteknologi för sitt nyckellösa system och applicerar avancerade krypteringar för att begränsa riskerna."

"Nya bilar är mer säkrare än någonsin, men vi fortsätter att arbeta och förstärka våra bilar i linje i takt med den senaste tekniska utvecklingen. Som ett led i detta introducerar vi ny teknik för nycklar för nya Volvobilar senare i år för att förstärka bilarnas säkerhet ytterligare ett steg. Syftet är att ytterligare minska riskerna för våra kunder."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har nyckellöst startsystem på min bil.
127
53