Förhandstitt på uppdaterade Apple Carplay – med flera nya funktioner

Här är nyheterna i populära systemet.

Förhandstitt på uppdaterade Apple Carplay – med flera nya funktioner
Tim Cook presenterade flera iPhone-nyheter på en konferens tidigare i juni. En av dem var en uppdaterad version av Carplay. Foto: Apple

Apple gjorde ett smart drag för fem år sedan när Carplay lanserades. Med hjälp av Carplay flyttar mobilens appar och innehåll in i bilens infotainmentsystem, men i ett mycket mer "bilvänligt" format.

På så sätt kan både Apple och bilägarna på ett ganska enkelt vis komma runt det faktum att många biltillverkare fortfarande är förbluffande dåliga på att designa infotainmentsystem som är enkla att använda.

Nackdelen är å andra sidan att Carplay inte kan göra allt som bilens infotainmentsystem kan, som ändra temperaturen eller andra inställningar.

Med den nya versionen av Apples mobiloperativsystem iOS tar Carplay ett stort steg framåt. Carplay kommer fortfarande inte kunna styra bilens "inre funktioner" som klimatanläggningen, men Carplay har ändå blivit betydligt mer användbart än tidigare – och snyggare.

Det märks faktiskt att Apple verkar ha hämtat inspiration från konkurrenten Googles motsvarighet Android Auto.

Ny startskärm

Största nyheten är den nya startskärmen som är mer överskådlig än tidigare. Kartan och musikinformation visas på ett pedagogiskt sätt.

Kartor och navigering kan skötas med Apples inbyggda kartapp, men Apple gjorde flera pinsamma missar för några år sedan när den lanserades. Mycket har förbättrats sedan dess men många tycker ändå inte att kartappen är bättre än Google Maps eller Waze. Som tur är går det att – på de flesta ställen i Carplay – använda andra kartappar än Apples egna.

Kommer i höst

Andra nyheter som ska göra Carplay bättre:

• Ett särskilt mörkerläge gör nattkörningen lite mer avslappnad. Hela gränssnittet blir mörkt.

• Röstassistenten Siri lägger sig nu "ovanpå" appen som används istället för att ta över hela skärmen och dölja kartan.

• Nu kan du också använda olika appar i mobilen och på Carplay samtidigt. Smidigt om en passagerare vill kolla upp något i mobilen medan bilen körs.

Uppdaterade Carplay kräver att iOS 13 är installerat på din iPhone. Betaversionen kan laddas ned redan nu, men det är inte att rekommendera eftersom det kan ställa till med jobbiga buggar i telefonen. Den publika uppdateringen för alla användare släpps under hösten.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag använder Carplay eller Android Auto i min bil.
184
60