Volvo lanserar armerad XC90 – statsministerns nästa bil?

Nya "pansar-Volvon" har upp till 5 centimeter tjocka rutor och sprängskydd.

Volvo lanserar armerad XC90 – statsministerns nästa bil?

Volvo har visat upp en specialversion av XC90 som är bepansrad. Tanken är att den ska tjänstgöra som transport för politiska höjdare, kungligheter och chefer som behöver skydd.

Det här är ett stort steg för Volvo som tidigare inte haft någon armerad modell att erbjuda i den här klassen – något som statsminister Stefan Löfven uttalade sig om för några år sedan. Då fick han inte åka Volvo XC90, utan måste åka BMW eftersom den hade rätt bepansringsklass.

Byggs under sekretess

"Vi är stolta över att kunna erbjuda dessa armerade bilar. Med våra armerade bilar erbjuder vi bilar med hög personlig säkerhet för dem som har ökat skyddsbehov", säger Stephan Green, marknadsdirektör på Volvo Cars Special Vehicles.

Volvo bygger ju redan polisbilar, brandbefälsbilar och andra specialfordon, och nu är det alltså dags för en armerad XC90 i skyddsklass VR8. Grundmodellen är en bensindriven Volvo XC90 T6 AWD Inscription som byggs i Torslanda, men därefter skickas den till Tyskland för att lägga på säkerhetsutrustningen.

"Produktionen sker under sekretess, stränga rutiner och översyn för att uppnå de ballistiska krav som ställs. Armeringen är utförd så diskret att bilen knappt går att skilja från en standard XC90", säger Stephan Green.

Totalvikt på 4,5 ton

Volvo XC90 Armoured har ett 360-graders ballistiskt skydd plus sprängskydd, och "en mängd unika tillval", som Stephan Green uttrycker det.

Bilen har en centimeter tjock armering av höghållfast stål och glasrutorna är upp till fem centimeter tjocka. Totalvikten med fem personer ombord är hela 4,5 ton, och därför får bilen också nytt chassi med större bromsar.

För den som inte behöver tyngsta säkerhetsklassen lanserar Volvo också två lättarmerade versioner av XC90 och XC60, även dessa med bensinmotor.

Priset ska enligt uppgift ligga på omkring fem miljoner kronor.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

På tiden att Volvo bygger en armerad bil.
244
18