Kias nykomling – även som laddhybrid

Sedan tidigare finns ”vanliga” Ceed, kombin Ceed Sportswagon och den sportiga ProCeed på Kias modellpalett. Men det är en Ceed för lite, tycker Kia som...
Annons

Sedan tidigare finns ”vanliga” Ceed, kombin Ceed Sportswagon och den sportiga ProCeed på Kias modellpalett. Men det är en Ceed för lite, tycker Kia som därför lanserar XCeed – en liten suv som Kia tror ska locka en köpare som vill ha en praktisk bil utan att göra avkall på sportigheten. Den kommer dessutom som laddhybrid så småningom. 

Utseendemässigt är det lätt att se att släktskapet med vanliga Kia Ceed, men faktum är att de karossmässigt bara delar framdörrarna, resten är helt nytt. Axelavståndet är detsamma som för alla Ceed-modeller (2.650 millimeter) men på alla andra ledder skiljer sig XCeed från sina syskon. XCeed mäter 4.395 millimeter på längden (25 millimeter längre än en Volvo V40 Cross Country) och 1.826 millimeter på bredden.

Annars är det den 42 millimeter höjda markfrigången till 184 millimeter som är XCeed:s partytrick. Förutom en förbättrad framkomlighet bidrar det till en förhöjd körposition vilket många av dagens bilköpare premierar. XCeed är nästan 1,5 meter (1.490 millimeter) hög vilket placerar den mitt emellan vanliga Ceed och storebror Sportage. 

Bagageutrymmet sväljer 426 liter och baksätet går att fälla på det åtråvärda 40/20/40-sättet. 

Invändigt är XCeed identisk med sina syskon, bortsett från färgkombinationen svart klädsel/inredning och gula sömmar. Ett digitalt instrumentkluster på 12,3 tum finns som tillval. 10,25 tums-displayen på instrumentpanelen är standard.

Motorer då? Kia dinglar med att XCeed kommer som laddhybrid, men någon information den drivlinan får vi inte i nuläget. Det enda Kia säger är att laddhybriden börjar säljas i början av nästa år. Till dess får vi i Sverige hålla till godo med Kias turbomatade bensinknota på 1,4 liter som ger 140 hk och 242 Nm.

Kia XCeed har Sverigepremiär i oktober och anslutning till det offentliggörs också det svenska priset.

Kias nykomling – även som laddhybrid
Kias nykomling – även som laddhybrid
Kias nykomling – även som laddhybrid
Kias nykomling – även som laddhybrid
Kias nykomling – även som laddhybrid
Annons
Annons
Rulla till toppen