Koenigsegg i prisbråk om One:1 – ryter till mot auktionsfirma

Koenigsegg i prisbråk om One:1 – ryter till mot auktionsfirma

Det är gott om superbilar – eller ska vi kanske säga "hyperbilar"? – på Bonhams stora sportbilsauktion i Genève i september.

Listan över bilar som ska gå under klubban är nu officiell och innehåller bland andra McLaren P1, Aston Martin One-77, LaFerrari, Bugatti Veyron och extrema Lamborghini Veneno Roadster som bara byggts i nio exemplar.

Med på listan finns också en Koenigsegg One:1 som faktiskt är ännu exklusivare. Koenigsegg One:1 var en specialversion av Agera som visades upp 2014 med vikt/effekt-förhållandet 1:1, vilket innebar 1.360 hästkrafter och 1.360 kilo. Bilen byggdes bara i sex exemplar. Toppfarten uppgavs vara över 450 km/h och 0–400 km/h gick på 20 sekunder.

Förflutet hos diktatorns son

Just det här exemplaret har bara rullat 60 mil och är en av många bilar som ägts av sonen till Ekvatorialguineas diktator, men som beslagtogs i Schweiz för tre år sedan.

Bilen förväntas säljas för 16,5 och 21 miljoner kronor, vilket förstås är enormt mycket pengar. Men enligt Koenigsegg är det alldeles för lite.

Koenigsegg ryter till mot auktionsfirman i ett blogginlägg och frågar sig om det verkligen går att lita på värderingarna som görs. Koenigsegg har till och med erbjudit sig att köpa bilen till ett högre pris, men det gick inte Bonhams med på.

Har ändrat värderingen

Bonhams har ändrat sig om värderingen, men inte med mycket. Prisspannet uppges nu vara 17,6 och 22,3 miljoner kronor.

Koenigsegg kritiserar värderingen som de tycker är "skadlig" för kommande bilar som ska säljas på auktion.

"Bonhams gör helt enkelt inte sitt jobb för att leva upp till ryktet som en seriös auktionsfirma. Detta är ett felaktigt och skadligt beteende", står det i blogginlägget.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Hade jag de här pengarna skulle jag slå till på en Koenigsegg direkt.
429
197