Laddbilar fortsätter öka – var tionde ny bil är laddbar

Bilförsäljningen i juni minskade med 73 procent jämför med juni förra året. Bakom den minskningen ligger såklart bonus/malus-systemets inträde 1 juli 2018, vilket påskyndade bilförsäljningen...
Annons

Bilförsäljningen i juni minskade med 73 procent jämför med juni förra året. Bakom den minskningen ligger såklart bonus/malus-systemets inträde 1 juli 2018, vilket påskyndade bilförsäljningen när många passade på att köpa ny bil under juni för att slippa förhöjd fordonsskatt.

Annars är trenden under 2019 sig lik, de laddbara bilarna fortsätter att öka. Totalt sett såldes 60 procent fler laddbara bilar i juni i år jämfört med juni förra året. Men den ökade efterfrågan på laddbara bilar gör att leveranstiderna är fortsatt långa. Alla nya bilar måste genomgå den nya, hårdare utsläpps- och förbrukningskörcykeln WLTP, vilket också ställer till det för biltillverkarna.

”Försenat produktutbud kopplat till godkännande enligt den nya mätmetoden WLTP tillsammans med långa leveranstider håller tillbaka omställningen i det korta perspektivet”, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Rena elbilar har ökat mest i år, jämfört med förra året. Hela 275 procent fler sålda elbilar i år än förra året. Och det är otvivelaktigt så att Tesla Model 3 dragit upp den siffran ordentligt. Sedan årskiftet har 2.173 Tesla Model 3 registrerats, hela 872 fler än tvåan på listan Renault Zoe som registrerats i 1.301 exemplar.

Topp fem registrerade elbilar 2019: 

Modell Registreringar
Tesla Model 3 2.173 st.
Renault Zoe 1.301 st.
Kia e-Niro 1.039 st.
Nissan Leaf 760 st.
BMW i3 698 st.

 

En blick på hela fordonsförsäljningen för året avslöjar att det i vanlig ordning är Volvo följt av Volkswagen som säljer bäst. Volvo faktiskt i ensamt majestät med 31.693 registreringar i år – Volkswagen med 20.686. Noterbart är att Kia tagit sig in på topp tre, framför jättar som Toyota, Mercedes och BMW. 

Med årets första halvår bakom oss, säger Bil Sweden att marknaden följer deras prognos.

”När vi summerar det första halvåret kan vi konstatera att bilmarknaden har utvecklats som förväntat. Tuffa jämförelsetal mot förra året ifjol har medfört minussiffror. Under det andra halvåret i kan vi dock räkna med plussiffror, eftersom andra halvåret ifjol var svagt beroende på dels bonus/malus-effekten, dels förlängda leveranstider för personbilar, som en följd av den nya testmetoden WLTP. Våra prognoser för i år på 335.000 personbilar och 50.000 lätta lastbilar ligger fast”, säger Mattias Bergman.

Topp fem biltillverkare första halvåret 2019: 

Fabrikat Registreringar
Volvo 31.693 st.
Volkswagen 20.686 st.
Kia 12.699 st.
Toyota 10.283 st.
Mercedes 10.282 st.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen