Vill fasa ut fossil bensin och diesel – redan om elva år

Första dagen på årets Almedalsvecka tillhörde Miljöpartiet, som vill snabba på omställningen från fossila bränslen. Målet är att ingen fossil bensin eller diesel ska säljas...
Annons

Första dagen på årets Almedalsvecka tillhörde Miljöpartiet, som vill snabba på omställningen från fossila bränslen. Målet är att ingen fossil bensin eller diesel ska säljas på svenska mackar senast 2030.

Det finns redan en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet om att fasa ut försäljningen av nya bensin- och dieseldrivna personbilar 2030. Men nu vill Miljöpartiet alltså sätta mer press på omställningen.

”Vårt mål är att den sista droppen fossilt i Sverige ska säljas redan 2030. Nu är det dags att låta handlingsplaner övergå i handling”, skriver partiet i en debattartikel.

Det pratas mycket om biobränslen och fossilfri diesel, HVO, men det största problemet hittills har varit att efterfrågan är mycket större än tillgången. Det tillverkas helt enkelt inte tillräckligt mycket bränsle.

Men enligt Miljöpartiets nya partiledare Per Bolund kommer det gå att byta ut all fossil bensin och diesel mot förnybara bränslen på mackarna inom elva år, eftersom han tror försäljningen av laddbilar kommer öka snabbt. Därmed minskar efterfrågan något på bensin och diesel.

”Vi svenskar ska kunna tanka våra bilar med gott samvete”, säger han till Dagens Nyheter.

Miljöpartiet vill också införa ett stöd för att konvertera bensinbilar till att köras på etanol.

Annons
Annons
Rulla till toppen