Audis luring om dieselfusket: Beskrevs som en "motorvärmare"

Testingenjörernas mejl avslöjade i ny granskning: "Ingen kommer märka något."

Audis luring om dieselfusket: Beskrevs som en "motorvärmare"

Audi har använt inte mindre än fyra olika fuskmjukvaror som skulle sänka utsläppen från V6-dieselmotorerna. Det avslöjar flera tyska medier under måndagen.

Fuskmjukvarorna ska ha utvecklats av Audi för att bilarna skulle få betydligt lägre utsläpp när de testades i körcykeln än på vanlig väg. Att det fanns hela fyra olika separata mjukvarulägen för utsläppsfusket tyder på att fusket var mer utbrett och kalkylerat för att klara fler situationer än med "bara" en mjukvara.

Mjukvaran ska ha funnits i Audis V6-dieselmotorer som producerats fram till början av 2018, och även hos koncernsyskonen Volkswagen och Porsche. Men tre av fusklägena klassades som lagliga av tyska motsvarigheten till Transportstyrelsen, KBA.

Beskrev som en "motorvärmare"

I mjukvaran kallades fusklägena för "motorvärmarfunktion". Flera detaljer om hur mjukvaran utvecklades och hemlighölls avslöjas nu i över 80.000 interna mejl och dokument som Bayerischer Rundfunk och Handelsblatt gått igenom.

Där stod det bland annat att myndigheterna "inte kommer märka något", och många anställda anade vad som kunde hända om allt avslöjades. Att ingen vågade säga till förklarades av den interna "skräckkulturen" inom koncernen, något som Volkswagen nu försöker ändra på genom att införa en kultur som bygger mer på "mod" – att våga avslöja felaktigheter.

VW-chefen själv, Herbert Diess, ska ha skrivit ett lagligt bindande uttalande om att koncernen inte hade någon fuskmjukvara i bilarna till tyska KBA – något som alltså inte stämde. KBA beskrivs i dokumenten som en enkel milstolpe att passera på vägen mot utsläppsfusket, och myndigheten frikände tidigt Audi trots att motorerna hade fuskmjukvara.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Volkswagen har hanterat dieselskandalen bra.
57
280