Tvärstopp för nya idén – frityrolja skulle bli biobränsle

Men snabbmatskedjan tänker överklaga.
Annons

Att göra bränsle av frityroljan som används hos McDonald’s tyckte snabbmatskedjan var en bra idé. Men efter att ha skickat in en ansökan förra året blir det nu totalstopp för McDonald’s idé, skriver Dagens Nyheter.

Anledningen är att Stockholms kommun har monopol på hantering av hushållsavfall – annars skulle inte kommunen nå hållbarhetsmålen.

På grund av monopolet får ingen annan än kommunen ta hand om den här typen av avfall, och det blir därför heller inget bränsle av frityroljan. Den klassas alltså som hushållsavfall enligt Mark- och miljödomstolen.

Fettavfall som frityrolja kan ersätta fossiloljor och palmolja i olika processer för att ta fram biodiesel. Men McDonald’s tänker inte ge upp trots domen.

”Vår förhoppning är att kunna överklaga den här domen då vi, och många andra, anser att den är felaktig”, säger Henrik Nerell, presschef på McDonald’s, till DN.

Tanken var inte att frityroljan skulle tankas direkt i bilar, utan istället utgöra råmaterial för att framställa biobränslen som sänker koldioxidutsläppen jämfört med fossila bränslen.

Annons
Annons
Rulla till toppen