Volvoägarens nya grepp: Gör som Tesla – utvecklar eget chip

Struntar i underleverantörerna och tar saken i egna händer.

Volvoägarens nya grepp: Gör som Tesla – utvecklar eget chip

De flesta biltillverkare har blivit ganska bra på att bygga bilar. De har trots allt haft några år på sig, och de har också kunna koncentrera sig på just det: att bygga bilar.

Men nu börjar något hända. Tesla har sparkat ut underleverantören Nvidia och utvecklar en egen dator som ska ta hand om beräkningarna som behöver göras medan bilen körs. Främst handlar det om att behandla och gå igenom data från alla sensorer och kameror som gör bilen delvis självkörande, med Teslas Autopilotsystem.

Nu kommer också nyheten att Volvoägaren Geely har utvecklat ett eget så kallat "system-on-a-chip" (SOC), som först hamnar i en av märkets suv-modeller. Att bygga bilar är alltså inte det enda biltillverkarna bryr sig om längre.

Hela datorn – på ett enda litet chip

Ett SOC är inte bara en processor utan kan nästan beskrivas som en liten dator med många olika komponenter som är "ihoppressade" på ett enda chip. Ett SOC kan innehålla båda processor, grafikprocessor, internminne och anslutningar via till exempel blåtand.

Geelys chip har utvecklats tillsammans med giganten Mediatek som också säljer systemchip som används av många mobiltillverkare. Chippet innehåller en processor, en grafikprocessor och ett 4g-modem för uppkoppling till mobilnätet.

Grafikprocessor kanske låter lite konstigt i en bil, men dels kan en del av datan behöva skickas upp och visas grafiskt på infotainmentskärmen i bilen, och dels har det visat sig att grafikprocessorer är bra på att bearbeta stora mängder av till exempel bilder – perfekt för självkörande bilar som har många kameror och sensorer.

Biltillverkarna vill höra till teknikvärlden

Det här är också en trend i andra delar av teknikvärlden (och det är dit många biltillverkare vill höra – Volkswagen vill till exempel inte längre bara se sig som en biltillverkare utan ett teknikföretag). Facebook är ett annat exempel på ett storföretag som nu utvecklar helt egna datorchip för att sköta beräkningar som till exempel ligger till grund för maskininlärning och artificiell intelligens.

Även om det är dyrt att utveckla egna chip tror alltså de stora teknikjättarna att det blir ännu dyrare att köpa in andras. Och att utveckla egen teknik innebär dessutom att chippet kan anpassas exakt efter företagets önskemål, och att man inte behöver köpa in ett mer "generellt" chip som ska klara en mängd olika uppgifter hos olika företag.

Räkna med att ännu fler biltillverkare ger sig in i chipbranschen framöver.

Teslas egna chip blev en stor nyhet i bilvärlden. Elbilstillverkaren sparkar därmed ut underleverantören Nvidia.

Geelys egna chip hamnar först i en suv-modell, men ska senare spridas till fler modeller – kanske även Volvo?

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker biltillverkarna gör rätt som tar saken i egna händer. Bättre än att köpa in andras teknik!
271
51