DDR-bossens Citroën till salu för 850.000 kr

DDR-bossens Citroën till salu för 850.000 kr

Nu har du möjlighet att bli ägare av den gamla DDR-ledaren Erich Honeckers privata tjänstebil. Bilen som annonseras ut av en privatperson på tyska Mobile.de är en Citroën CX 25 Prestige Turbo 2 av 1985 års modell som endast gått 6.800 mil.

Bilen har en dokumenterad historia och var ursprungligen en gåva från Citroëns generaldirektör till DDR-ledningen och användes av Honecker under fyra år. Om han någonsin rattat den själv förtäljer inte historien men då Honecker saknade körkort förmodar vi att han oftast satt i baksätet och lät en chaufför framföra bilen. 

Det är lätt att förstå varför Honeckers valde att åka runt i en Citroën CX. Med dess mjuka säten och unika gashydrauliska fjädring kunde han flyta fram bekvämt över de dåliga östtyska vägarna som ofta bestod av knagglig gatsten och ojämn betong.

Färgen är sobert mörkgrön och de fluffiga stolarna är klädda i grå velour. Som den statsmannamässiga bil den är har den all tänkbar utrustning som automatlåda, ABS, farthållare, elektriska fönsterhissar och klimatanläggning. Den turboladdade motorn på 2,4 liter levererar 136 hk. Bilen har genomgått omfattande renovering under åren och det bifogas verkstadskvitton på över 600.000 kr från Tysklands mest renommerade Citroënverkstad.

Fina exemplar av Citroën CX annonseras vanligtvis ut för mellan 100–200.000 kr. Säljaren hoppas på att Honeckers namn ska öka intresset och har satt ett pris på 850.000 kr. Om han får den såld återstår att se men bilar från gamla kommunistledare brukar intressera och tidigare såldes Sovjetledaren Leonid Brezjnevs ZIL-limousine för närmare två miljoner kronor.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

En gammal diktatorkärra vore kul att glida omkring i.
72
51