Håll undan, Tesla – Mercedes är mest innovativa bilmärket

Även kinesiska elbilstillverkare ligger bra till.
Annons

När det gäller att ligga i framkant av den tekniska utvecklingen tävlar de stora och etablerade biljättarna mot uppstickare som exempelvis Tesla.

Men enligt en ny undersökning från konsultfirman PwC är det ingen tvekan om att det är tyska Mercedesägaren Daimler som är mest innovativa i bilvärlden just nu – inte någon mindre utmanare.

Daimler står som tydlig vinnare bland koncernerna och Mercedes bland bilmärkena när PwC presenterade årets resultat i Automotive Innovation Awards-tävlingen.

Även kinesiska bilmärken ligger bra till: Geely, SAIC och NextEV finns samtliga med på topp 10-listan.

Bakom resultatet finns en analys av 1.329 produktinnovationer från 30 internationella bilkoncerner med totalt 90 märken.

Hyundai bäst bland volymmärkena

Att Daimler står som vinnare beror dels på att koncernen hade 112 egna innovationer och dels dubbelt så många poäng i tävlingens ”innovationsindex” som de andra märkena. Juryn berömde bland annat en adaptiv farthållare som kan ta hänsyn till geografin runt omkring bilen med hjälp av navigationskartan, Digital Light-strålkastarna i Maybach och den vätgasdrivna laddhybriden GLC F-Cell.

Bäst bland märken som inte klassas som premiummärken är Hyundai, som bidrar med elbilen Kona Electric med lång räckvidd och förhållandevis låg prislapp samt bränslecellsdrivna suven Nexo.

Vinnare (i urval)

Mest innovativa koncern: Daimler
Mest innovativa volymmärke: Hyundai
Mest innovativa märke: Mercedes
Mest innovativa modell: Mercedes A-klass
Mest innovativa volymmärke för alternativa drivlinor: Hyundai
Mest innovativa premiummärke för alternativa drivlinor: Audi

Alla vinnare finns här.

Annons
Annons
Rulla till toppen