Klart: Ford får en "snabbstart" för nya elbilar – tack vare Volkswagen

Ford och Volkswagen skapar ny jätteallians – elbilen ID 3 kommer få ett amerikanskt syskon.

Klart: Ford får en "snabbstart" för nya elbilar – tack vare Volkswagen

På fredageftermiddagen svensk tid blev samarbetet som det ryktats om länge i bilvärlden officiellt: Volkswagen och Ford kör igång en ny allians för att utveckla elbilar och självkörande bilar.

Den viktigaste nyheten är att Ford kommer få använda VW-koncernens elbilsplattform, som kallas MEB, för att utvecka en helt ny elbil för Europamarknaden. Den dröjer till 2023, men trots det är detta en mycket välkommen nyhet för Ford som hamnat i bakvattnet när det gäller nya elbilar och som inte heller varit särskilt pådrivande när det gäller laddhybrider.

Med MEB-plattformen får Ford en "snabbstart" för att komma igång med en ny elbilsmodell. Den ska byggas hos Ford i Tyskland och det finns redan planer på ytterligare en modell.

Ska pressa ned kostnaden

Volkswagen ska å sin sida investera 25 miljarder kronor i företaget Argo AI, som utvecklar teknik för självkörande fordon, inklusive bildelning och varutransporter. Volkswagen ska också använda Argo AI:s teknik för självkörande bilar i kommande modeller redan om något eller några år.

Fordchefen Jim Hackett säger att de båda biljättarna förblir konkurrenter, men att samarbeta kring elbilar och självkörande bilar är viktigt för att få ned kostnaden.

"Det här innebär att ännu fler bilköpare och miljön kommer gynnas av Volkswagens branschledande arkitektur för elbilar", säger VW-chefen Herbert Diess.

Att Volkswagen och Ford nu väljer att slå sina huvuden ihop och samarbeta kring framtidens bilar görs nog inte för att de två koncernjättarna har blivit bästa kompisar.

Det görs med kniven mot strupen, helt enkelt för att de måste.

Utvecklingen av självkörande bilar går inte riktigt så kvickt som vissa kanske hade hoppats. Ford har visserligen satsat på att försöka lösa den knepigaste knuten av de alla: en självkörande bil som ska kunna hantera de bistra Detroitvintrarna. Och det kanske är just därför som utvecklingen går lite trögt. Då blir det fullt rimligt att samarbeta med någon annan för att kunna dela kostnaderna.

Volkswagen och Ford verkar vara en ganska bra matchning – de kompletterar varandra. Bara vi inte får en upprepning av den förra euroamerikanska soppan med DaimlerChrysler.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag kan absolut tänka mig att köpa en eldriven Ford med Volkswagenteknik.
134
90