Genom Europa – i sämsta bilen: ”Ett helvete”

PREMIUM Det finns tester som är en prövning för bilen, och så finns det tester som snarare är en prövning för föraren. 2010 gav vi oss ut på ett äventyr som visade sig bli en fruktansvärd blandning av båda.
Annons

Tanken hos eventorganisatören och vår krönikör Peter Ternström var att 56 deltagare skulle köra 28 små ”bärplockar-Fiat” totalt 150 mil mellan Polen och Sverige. Bara där borde någon ha dragit ett streck och sagt stopp. Men så blev det inte.

Istället kom vår utsände Fredrik Huldt och fotografen Richard Sjösten hem med ett reportage de aldrig kommer glömma, med skräck i blicken.

Ett gäng gasglada ams-läsare och medlemmar i Peter Ternströms Autolife köpte ett gäng Fiat 126p och kompletterade med mekaniker i en servicebuss plus bärgningsbil. Det skulle komma att behövas.

Det var ingen risk för fortkörningsböter i alla fall, med Fiatens mikroskopiska tvåcylindriga motor på 24 hästkrafter och 41 Nm. 0–100 km/h gick på 55 sekunder (och en hel del tur) medan toppfarten låg på 105 km/h.

”En skrämmande hög siffra i en bil som har sämre väghållning än en trasig kundvagn på Ica”, skrev Fredrik Huldt.

Starten gick uselt för den ena ams-bilen, men tack vare avancerad slipstreaming jobbade sig team Huldt & Sjösten långsamt uppåt.

”Spöregnet, mörkret och 126:ans tandpetarstora vindrutetorkare gjorde körningen i det tyska frifartsparadiset till ett helvete.”

Chefredaktör Alrik Söderlind i den andra bilen fick motorstopp norr om Berlin efter att ha kört på full gas en hel dag, men även han repade sig senare och kom i mål.

”Ingen dog, ingen hamnade i fängelse. Värsta skadorna var allmän kolmonoxidförgiftning i de bilar som drog in avgaser i kupén.”

Det här reportaget är ett av många exempel på vad du kan hitta i vårt digitala tidningsarkiv, som går tillbaka tio år i tiden. Alla som har tecknet vår digitala Plusprenumeration har fri tillgång till alla nya e-tidningar och hela tidningsarkivet. Här bjuder vi på ett utdrag som alla digitala Premiummedlemmar kan läsa, oavsett vilken prenumeration du valt.

Du kan läsa fler intressanta arkivartiklar här!

Annons
Annons
Rulla till toppen