Lotus nya superelbil får 2.000 hästkrafter och kostar 25 miljoner kronor

Lotus nya helelektriska hyperbil Evija har fyra elmotorer på sammanlagt 2.000 hk och ska klara 0-300 km/h på nio sekunder.

Lotus nya superelbil får 2.000 hästkrafter och kostar 25 miljoner kronor

Lotus har presenterat sin nya elektiska hyperbil Evija och de har gjort det med besked. Lotus, som numera ingår i Geely-koncernen tillsammans med Volvo, hävdar att den tvåsitsiga supersportelbilen är världens starkaste serieproducerade bil. Evija kommer att byggas 130 exemplar och får en prislapp på runt 25 miljoner kronor.

Bilen som gick under arbetsnamnet Lotus Type 130 har traditionsenligt döpts med ett namn som börjar på E. Namnet Evija uttalas "E-vi-ja" och sägs betyda "den första av sitt slag". 

Evija är fyrhjulsdriven med fyra elmotorer som driver var sitt hjul. Motorerna levererar tillsammans en effekt på 2.000 hästkrafter. Det totala vridmomentet uppgår till 1.700 Nm.

Accelerationen 0-100 km/h uppges ta mindre än tre sekunder. Den som fortsätter trycka ner högerfoten i botten når 300 km/h efter nio sekunder. Topphastigheten är 340 km/h. Tack vare en effektiv kylning av batterierna kan Evija köras stumt utan begränsningar i upp till sju minuter i ett speciellt "Track-mode".

Med en motor i varje hörn och ett batteripaket som placerats centralt i bilen har Lotus haft stor frihet när de designat Evija. Chassiet utgörs av en ultralätt kolfibermonocoque och även karossen är tillverkad av kolfiber. Karossen har en hel del aerodynamiska attribut och under bilen löper Venturi-tunnlar som mynnar ut vid den minst sagt uppseendeväckande bakdelen. Bilen är 4,59 meter lång, 2,0 meter bred och 1,12 meter hög. Vikten anges till 1.680 kg.

Batteripaketet består av litiumjonceller och har en kapacitet på 70 kWh och kan lämna 2.000 kW i toppeffekt. Räckvidden uppges till 400 km i WLTP. Batteriet är förberett för att kunna laddas med 800 kW-laddare när dessa finns tillgängliga på marknaden. Att ladda fullt uppges då ta nio minuter. Med dagens 350 kW-laddare tar det 12 minuter till 80 procent och 18 minuter till fullt batteri. 

Byggstart är planerad till 2020. Priserna startar på 1,7 miljoner pund vilket omräknat blir cirka 25 miljoner kronor när svenska skatter och avgifter lagts på. Den som är sugen på ett exemplar får lägga upp en handpenning på 2,9 miljoner kronor.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Denna vill jag ha (om jag hade råd)
128
31