Nytt världsrekord i depåstopp i Formel 1 – Red Bull Racing skiftar hjul på 1,91 sekunder

Ska du lägga på vinterhjulen i höst så är det läge att boka tid hos Red Bull Racing. De är snabba. Blixtsnabba!

Hur snabbt kan man skifta hjul? Det finns många exempel på YouTube men i helgen sattes ett nytt rekord av Red Bull Racing, i Formel 1. Pierre Gasly kallades in och efter endast 1,91 sekund var han på väg ut ur depån.

Man skulle kunna beskriva teamets hjulbyte som en avancerad form av välsynkroniserad balett. Efter att ha sett filmklippet en gång så måste man se det igen. Hur kan det vara möjligt att skifta hjul så fruktansvärt snabbt?

Att snabbheten inte är ett resultat av oväntad tur bevisas av att Max Verstappen, i samma team, fick sin hjul utbytta på 1,96 sekunder under samma tävling. Siffrorna kommer från budföretaget DHL som skapat poängsystemet "Fastest Pit Stop Award".

Enligt DHL är Red Bulls depåstopp i helgen det snabbaste någonsin sedan 2016. Då bytte Williams hjul på Felipe Massa under ofattbart snabba 1,92 sekunder i Baku.

Som vi ser i videon nedan skiftar man hjul i Nascar på cirka 15 sekunder, men då tillåts bara några få mekaniker att arbeta samtidigt och varje hjulmutter (fem per hjul) skruvas av och på separat. För att det ska gå snabbare att skifta hjul limmas varje hjulmutter på fälgen och sitter alltså på rätt plats när "mutterpistolen" sätter igång att jobba.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det där var imponerande, de måste jag medge!
60
7

Det går inte bara snabbt, utan ofattbart snabbt. Foto: Mark Thompson/Getty Images.